border tuin

Wil je graag een border aanleggen in jouw tuin? Dan moet je deze border natuurlijk ook vullen met planten. Maar, welke planten zijn eigenlijk geschikt voor een border? En welke planten zijn een mooie combinatie met elkaar? In de onderstaande blog zetten we op een rij welke planten geschikt zijn voor in een border.

Overwegingen bij het kiezen van geschikte planten

Het is belangrijk om eerst bij een aantal punten stil te staan voordat je op zoek gaat naar geschikte planten. Zo moet je bijvoorbeeld eerst de plek van de border bepalen en op basis daarvan gaan kijken welke planten je daar in wil plaatsen. Daarbij is het goed om te kijken naar een aantal zaken:

  1. Denk aan bodem- en klimaatomstandigheden. De bodem moet vol zitten met bepaalde voedingsstoffen om de planten goed te kunnen laten groeien.
  2. Ook is het belangrijk om te kijken naar de hoeveelheid licht op de plaats van de border. Is hier veel zon, of bevindt de border zich juist in de schaduw? Op basis hiervan kun je kijken welke planten hier goed passen.
  3. Hoe groot wil je de border maken? De grootte van de border is natuurlijk ook afhankelijk van de hoeveelheid planten.
  4. Daarnaast kun je ook kijken naar de kleuren die je in de border wil verwerken. Wil je verschillende kleuren door elkaar, of wil je voornamelijk een bepaalde kleur terug laten komen?
  5. Het onderhoud van de planten kan ook een belangrijk punt zijn om bij stil te staan. 

Populaire plantopties voor borders

Er zijn een aantal populaire planten die je kunt verwerken in de border. Denk bijvoorbeeld aan vaste planten zoals de lavendel, salie, vlinderstruik en ridderspoor. Deze planten geven bovendien mooie, kleurrijke bloemen.

Je kunt ook siergrassen verwerken in de border. Denk bijvoorbeeld aan lampenpoetsersgras, de plant die mooie, grote pluimen kan krijgen. Ook pijpenstrootje en zegge zijn populaire grassen.

In een border wil je natuurlijk ook een aantal bodembedekkers planten. Anders zie je de grond rondom de planten liggen, en dat wil je natuurlijk niet. In dat geval kun je bodembedekkers plaatsen die hun bladeren en stengels over de bodem van de border laten groeien. Denk bijvoorbeeld aan kruipend zenegroen, maagdenpalm of vrouwenmantel.

Praktische tips voor het inrichten van een border met geschikte planten

Als je eenmaal een aantal planten hebt gevonden voor in de border, kun je overgaan tot het inrichten van de border. Hiervoor kun je vast wel een aantal praktische tips gebruiken. 

Maak eerst een ontwerp van de border. Hoe groot moet deze worden, en welke vorm neemt hij aan? Is het een ronde border, of eentje die vierkant is? Je kunt ook overwegen om te kiezen voor een verhoogde border, of eentje die gelijk is met de grond. Daarnaast kun je ook het materiaal bepalen voor de border. Je kunt bijvoorbeeld een border maken van opgestapelde steentjes, maar ook van stenen blokken of staal. 

Vervolgens kun je de border gaan vullen. Het is belangrijk om te kijken naar de standplaats van de planten. Deze moeten wel op de juiste plek komen te staan, zowel op basis van het zonlicht als tocht. Ook is het leuk om de planten af te wisselen in de hoogte. Op deze manier krijg je een speelse border en geef je meer diepte aan de tuin. Je kunt ook de planten afwisselen op basis van bloeiperiodes, zodat je altijd een bloeiende border hebt. 

Veelvoorkomende problemen en hun oplossingen

Als je eenmaal een border hebt aangelegd, is het belangrijk om deze goed te onderhouden. Zo is het jammer als de border vol komt te staan met onkruid. Zorg er daarom voor dat je regelmatig bij de border kijkt of je iets opvallends ziet en werk dit zo nodig bij. Denk bijvoorbeeld aan het bijsnoeien van een plant of het bestrijden van een plaag. 

Veelgestelde vragen over planten in een border

Welke planten zijn geschikt voor een border?

Populaire opties zijn onder meer vaste planten zoals lavendel, salie en ridderspoor, siergrassen zoals zegge en lampenpoetsersgras, en bodembedekkers zoals kruipend zenegroen en maagdenpalm.

Hoe kies ik planten die passen bij de bodem- en klimaatomstandigheden in mijn tuin?

Onderzoek de bodemgesteldheid en klimatologische omstandigheden van jouw tuin en kies planten die geschikt zijn voor die specifieke omstandigheden.

Zijn er planten die geschikt zijn voor zowel zonnige als schaduwrijke borders?

Ja, er zijn planten die zowel in de volle zon als in de schaduw gedijen, zoals hosta’s, astilbes en varens.

Hoe kan ik een border ontwerpen die het hele jaar door interessant blijft?

Door planten te selecteren met verschillende bloeiperiodes en bladkleuren, kun je ervoor zorgen dat de border gedurende het hele jaar visueel aantrekkelijk blijft.

Hoeveel planten heb ik nodig voor mijn border?

Dit hangt af van de grootte van de border, de gewenste plantdichtheid en het type planten dat je kiest. Over het algemeen wordt aanbevolen om planten op een afstand van ongeveer 30 tot 60 cm van elkaar te plaatsen.

Welke planten zijn geschikt voor een onderhoudsarme border?

Planten die weinig onderhoud vereisen, zoals bodembedekkers, grassen en droogtetolerante vaste planten, zijn ideaal voor een onderhoudsarme border.

Hoe kan ik voorkomen dat mijn border overwoekerd raakt door onkruid?

Door de border regelmatig te wieden en bodembedekkende planten te gebruiken, kun je de groei van onkruid onder controle houden.

Welke planten trekken vlinders, bijen en andere bestuivers aan?

Planten zoals lavendel, vlinderstruik, salie en asters zijn populair bij vlinders, bijen en andere bestuivers vanwege hun nectarrijke bloemen.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn border er gevarieerd en aantrekkelijk uitziet?

Door te spelen met hoogteverschillen, bloemkleuren en bladstructuren kun je een gevarieerde en aantrekkelijke border creëren.

Zijn er speciale overwegingen bij het planten van een border langs een hek of muur?

Ja, bij het planten langs een hek of muur is het belangrijk om rekening te houden met de hoogte en de groeiruimte van de planten, evenals met de blootstelling aan zonlicht en wind.

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *