engelse tuin tips

Een Engelse tuin staat bekend om de vele haagjes, kleurrijke planten en waterornamenten. Ook vind je in een Engelse tuin schattige paadjes en is de tuin voorzien van veel planten. Een Engelse tuin straalt een gezellige en knusse sfeer uit. Wil jij ook graag een Engelse tuin creëren? Dan kun je het onderstaande stappenplan eens doornemen, want wij hebben stap voor stap uitgelegd hoe je een Engelse tuin kunt realiseren. 

Stap 1: Planning en ontwerp

Allereerst begint het omtoveren van de tuin natuurlijk met een planning en een ontwerp. Je kunt zelf een planning en ontwerp maken, maar je kunt hiervoor ook een specialist inschakelen. Het is belangrijk dat je een doordacht plan maakt, aangezien je natuurlijk wel de tuin optimaal wil benutten. Bovendien moet je natuurlijk het uiterlijk van de Engelse tuin doorvoeren, denk daarbij aan het creëren van natuurlijke, vloeiende lijnen, symmetrie en balans, maar ook veel kleurrijke planten en waterornamenten. Het is belangrijk om voor deze elementen de juiste locatie te kiezen.

engelse tuin creëren

Stap 2: Plantkeuze

Zoals net al is benoemd, bevinden zich in een Engelse tuin veel planten. Typische planten voor een Engelse tuin zijn de rozen, lavendel, hortensia en blauwe regen. Vaak komen de roze en blauwe kleuren terug in zo’n tuin. Het is belangrijk om meerjarige planten te planten, zodat je ieder jaar weer kunt genieten van de kleurrijke bloemen. Het is een goede tip om voor een bepaald kleurthema of een kleurcontrast te kiezen, zodat de Engelse tuin niet te druk wordt en dat de kleuren goed op elkaar aansluiten. Je kunt ook planten kiezen die het bloeiseizoen op elkaar afwisselen, zodat je een lange periode kunt genieten van een kleurrijk geheel.

Stap 3: Gazon en borders

Een mooi groen gazon kan natuurlijk niet ontbreken in een Engelse tuin. Plaats bijvoorbeeld een mooi bistrosetje op het gazon, of zorg ervoor dat het gazon om een grote boom heenloopt. Naast een gazon kun je ook overwegen om borders aan te leggen, denk bijvoorbeeld aan borders rondom het gazon. Zo ontstaat er een mooie scheiding tussen het gazon en de kleurrijke planten. Zorg ervoor dat je plant in groepen en lagen, zodat het geheel mooi vol wordt. 

Stap 4: Tuinpaden en looproutes

In een Engelse tuin lopen vaak meerdere paden en looproutes. Deze paadjes zijn niet altijd strak, maar maken speelse bochtjes. Je kunt voor deze paden bijvoorbeeld oude waaltjes gebruiken, of grind. Dit past perfect binnen een Engelse tuin. Een natuurlijke flow is bij deze stap belangrijk. Je kunt ook hierbij weer een scheiding creëren tussen het pad met het gazon, of met de planten.

Stap 5: Waterpartijen

Fonteinen, vogelbaden en vijvers zijn een echte eyecatcher binnen de Engelse tuin. Geef zo’n waterpartij dan ook het middelpunt van de tuin, of zet ‘m in een knus hoekje. Water mag namelijk, net zoals de speelse tuinpaden, niet ontbreken in zo’n klassieke tuin. Een waterpartij kun je eenvoudig verwerken in de Engelse tuin, zoals net al werd benoemd, midden in de tuin of in een hoek.

Veelgestelde vragen over het creëren van een Engelse tuin

Wat zijn de kenmerkende planten voor een Engelse tuin?

Typische planten voor een Engelse tuin zijn rozen, lavendel, hortensia’s, vingerhoedskruid, en irissen. Meerjarige planten en bloeiende struiken zijn essentieel voor het creëren van de gewenste esthetiek.

Hoe belangrijk is symmetrie in een Engelse tuin?

Hoewel symmetrie een rol speelt, wordt in een Engelse tuin vaak gekozen voor een meer natuurlijke, asymmetrische indeling die zachte, vloeiende lijnen en organische vormen benadrukt.

Wat voor type gazon past het beste in een Engelse tuin?

Een weelderig, goed onderhouden gazon is cruciaal. Het gazon moet regelmatig worden gemaaid en goed worden onderhouden om een gezonde, groene uitstraling te behouden.

Welke waterpartijen passen in een Engelse tuin?

Kleine vijvers, fonteinen, of natuurlijk ogende beekjes zijn ideale waterpartijen voor een Engelse tuin, omdat ze een gevoel van rust en natuurlijke schoonheid toevoegen.

Hoe integreer ik paden in mijn Engelse tuin?

Tuinpaden moeten natuurlijk aanvoelen, met bochtige lijnen die bezoekers uitnodigen om te verkennen. Gebruik natuurlijke materialen zoals grind of baksteen om paden te creëren die goed passen in de tuin.

Welke tuinaccessoires zijn geschikt voor een Engelse tuin?

Klassieke tuinaccessoires zoals stenen beelden, rustieke houten bankjes, en sierlijke pergola’s versterken de traditionele uitstraling. Gebruik deze accessoires om focal points te creëren.

Is een Engelse tuin arbeidsintensief?

Ja, een Engelse tuin vereist regelmatig onderhoud, inclusief snoeien, onkruid wieden, en het verzorgen van planten, om zijn charmante en verzorgde uitstraling te behouden.

Kan ik een Engelse tuin aanleggen in een kleinere ruimte?

Absoluut. Zelfs in een kleinere ruimte kun je de essentie van een Engelse tuin vangen door de keuze van planten en een slim ontwerp dat de beschikbare ruimte maximaliseert.

Welke kleurenschema’s zijn populair in Engelse tuinen?

Veel Engelse tuinen gebruiken zachte pastelkleuren, zoals roze, lavendel en zachtgeel, maar je kunt ook kiezen voor meer levendige kleurenschema’s met dieprood en helder geel.

Hoe kan ik mijn Engelse tuin het beste inrichten voor de winter?

Zorg in de winter voor structuur met groenblijvende planten en struiken. Bescherm gevoelige planten tegen vorst en sneeuw, en overweeg winterbloeiende planten voor kleur.

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *