onderhoudsarme tuin

Een onderhoudsarme tuin: het is verdeeld hoe mensen erover denken. De een vindt het ongezellig staan, terwijl de ander er juist veel tijd mee kan besparen. Behoor jij tot de groep die van een onderhoudsvriendelijke tuin houdt? Hieronder zetten we een aantal tips op een rij waar je op kunt letten bij het aanleggen van een onderhoudsarme tuin.

Begrijpen van een onderhoudsarme tuin

Een onderhoudsarme tuin is, zoals de naam al doet vermoeden, een tuin die niet veel onderhoud van je vraagt. Een onderhoudsarme tuin hoef je dus vrijwel niet bij te houden als het aankomt op snoeien, bemesten, grasmaaien of onkruid verwijderen. 

Planning en ontwerp

Als je een onderhoudsarme tuin wil aanleggen, kun je een ontwerp voor deze tuin laten maken. Sta bij het ontwerpen van de tuin ook stil hoe je bijvoorbeeld het water wil laten aflopen: het regenwater moet natuurlijk wel ergens heen. En wil je helemaal geen groen in je tuin, of wil je hier en daar wel wat gevulde borders? Het is belangrijk om goed na te denken over het ontwerp voordat je aan de slag gaat. Vervolgens kun je na gaan denken over een planning.

Keuze van planten

Een onderhoudsarme tuin hoeft niet te betekenen dat er nul planten in komen te staan. Er zijn namelijk ook verschillende planten die weinig onderhoud van je vragen. Denk bijvoorbeeld aan kattenkruid, zonnehoed of de oleander. Planten die weinig onderhoud nodig hebben, hoeven bijvoorbeeld weinig water te krijgen en hoef je weinig te snoeien. Je kunt deze planten planten in een pot, maar ook in een border.

onderhoudsarme tuin tips aanleggen

Bodembedekkers en mulch

Heb je een border aangelegd? Dan wil je natuurlijk dat je hier zo min mogelijk naar hoeft om te kijken. Je kunt in de border een aantal manieren verzinnen om het onkruid zo veel mogelijk te verminderen. Plant bijvoorbeeld een bodembedekker, zodat het onkruid niet tevoorschijn komt. Ook kun je gebruik maken van mulch, om zo onkruid te verminderen en waterbehoud te bevorderen. Zo hoef je minder vaak water te geven aan jouw planten.

Tegels en stenen

Wil je tegels aanleggen in jouw tuin? Dan kun je nadenken over welk soort tegels je wil verwerken in jouw tuin. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een mooie 80 x 80-tegel, maar je kunt ook verschillende soorten stenen gebruiken voor een speelser effect. Denk bijvoorbeeld aan Mediterrane terrastegels of ouderwetse waaltjes. Als je niet zo dol bent op onkruid verwijderen, dan is het belangrijk om hier goed over na te denken. Een grote tegel laat immers minder onkruid door.

Gazonalternatieven

Wil je liever geen gras in de tuin, maar vind je gras wel mooi? Dan kun je ook kiezen voor een aantal alternatieven. Denk bijvoorbeeld aan kunstgras, dat lijkt op echt gras maar natuurlijk geen onderhoud nodig heeft. Je hoeft het namelijk niet te maaien en je hoeft het geen water te geven. Wil je geen gras, maar wil je wel wat meer leven in de tuin? Dan kun je ook kiezen voor bodembedekkende planten, die de bodem van jouw tuin deels kunnen bedekken. Deze hebben natuurlijk wel water nodig, maar deze zorgen er tegelijkertijd ook voor dat het overtollige regenwater wordt opgevangen.

Veelgestelde vragen over het aanleggen van een onderhoudsarme tuin

Wat zijn de beste planten voor een onderhoudsarme tuin?

Kies voor droogtetolerante, ziekteresistente en langlevende planten zoals vetplanten, siergrassen, en inheemse planten.

Hoe kan ik mijn tuin water-efficiënt maken?

Overweeg druppelirrigatie of een automatisch sproeisysteem, en gebruik mulch om vocht vast te houden.

Is een gazon geschikt voor een onderhoudsarme tuin?

Traditioneel gras vereist veel onderhoud; overweeg alternatieven zoals kunstgras, bodembedekkende planten of een rotstuin.

Hoe kan ik onkruid in mijn tuin minimaliseren?

Gebruik bodembedekkers en een dikke laag mulch om onkruidgroei te onderdrukken.

Welke hardscaping-elementen zijn het beste voor een onderhoudsarme tuin?

Kies voor paden, terrassen, en rotstuinen die weinig onderhoud vereisen en de hoeveelheid te bewerken tuinoppervlak verminderen.

Hoe vaak moet ik een onderhoudsarme tuin water geven?

Dit hangt af van de planten en het klimaat, maar het doel is om zo efficiënt mogelijk te irrigeren, mogelijk slechts een of twee keer per week.

Wat is de beste mulch voor een onderhoudsarme tuin?

Organische mulch zoals schors of compost is effectief, maar steenmulch kan een duurzamer en onderhoudsarm alternatief zijn.

Kan ik groenten en kruiden opnemen in een onderhoudsarme tuin?

Ja, maar kies voor soorten die minder zorg nodig hebben en overweeg het gebruik van verhoogde bedden of containers voor gemakkelijker onderhoud.

Hoe begin ik met het aanleggen van een onderhoudsarme tuin?

Begin met een duidelijk plan, kies de juiste planten en materialen, en bereid de grond goed voor om toekomstig onderhoud te minimaliseren.

Zijn er duurzame praktijken die ik kan toepassen in mijn onderhoudsarme tuin?

Ja, zoals het gebruik van inheemse planten, het minimaliseren van watergebruik, en het kiezen van milieuvriendelijke hardscaping materialen.

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *