tuinieren met kinderen

Tuinieren is goed voor iedereen. Het is namelijk een activiteit die je in de buitenlucht doet, en tegelijkertijd ben je in beweging. Bovendien is tuinieren ook gewoon heel leuk! En je kunt het tuinieren nog leuker maken, door jouw kinderen te betrekken bij dit klusje. Ook voor kinderen kan dit namelijk een aantal voordelen opleveren. Hieronder zetten we voor je op een rij hoe je kunt tuinieren met de kinderen.

Waarom tuinieren met kinderen?

Tuinier je regelmatig? Dan is het leuk om jouw kinderen daar eens bij te betrekken. Tuinieren met kinderen levert namelijk verschillende voordelen op. Denk bijvoorbeeld aan het actief bezig zijn in de buitenlucht, wat goed is voor zowel de fysieke als mentale gezondheid. Bovendien kunnen kinderen ook veel leren over wat er allemaal leeft in de tuin. Denk bijvoorbeeld aan wormen, vogels en mieren, maar natuurlijk ook aan verschillende planten. Dit is weer goed voor de algemene kennis van het kind.

met kind tuinieren

Educatieve kansen

Om voort te borduren op wat de kinderen kunnen leren in de tuin: samen tuinieren in de tuin kan verschillende leerzame aspecten voor kinderen opleveren. Zo kun je bijvoorbeeld samen met jouw kind wat bollen in de tuin planten en kijken hoe de planten zich ontwikkelen. Ook de verzorging van planten kan een leerzaam aspect zijn: denk bijvoorbeeld aan het geven van water aan de planten of dat er dode bladeren van de plant moeten worden gehaald. In de tuin valt er genoeg te leren voor kinderen.

Activiteiten voor kinderen in de tuin

Daarnaast zijn er ook genoeg activiteiten te verzinnen die de kinderen in de tuin kunnen doen. We benoemden net al planten zaaien en verzorgen, maar daar blijft het niet alleen bij. Ook kun je een insectenhotel bouwen, waar vervolgens verschillende insecten op af kunnen komen. Ook kun je samen met jouw kind een moestuin aanleggen, waar het kind de verantwoordelijkheid voor krijgt. Daarnaast kun je ook een vogelvoederstation maken waar je verschillend voer op kan leggen. Je kunt natuurlijk ook mooie natuurkunst creëren: denk bijvoorbeeld aan een boomstam met een tekening erop, of een zelfgemaakte bloempot waar vervolgens een plant in kan komen te staan.

Het belang van veiligheid

Kinderen meenemen in de tuin kan veel voordelen opleveren, zoals hierboven al is benoemd. Wel is het belangrijk om rekening te houden met de veiligheid van het kind. Laat jouw kind bijvoorbeeld niet rondlopen met een snoeischaar en laat geen tuingereedschap achter. Houd daarom altijd jouw kind in de gaten en laat het kind alleen veilige klusjes klaren. Zo kun je ongelukken voorkomen.

Het delen van verantwoordelijkheid

In de tuin kunnen kinderen verschillende klusjes krijgen waar ze de verantwoordelijkheid voor kunnen nemen. Dit is een goede tip om het verantwoordelijkheidsgevoel bij het kind aan te wakkeren. Denk bijvoorbeeld aan het verzorgen van een bepaalde plant, of een stukje tuin zoals een moestuin. 

Veelgestelde vragen over tuinieren met kinderen

Welke eenvoudige planten zijn geschikt om met kinderen te planten?

Zonnebloemen, radijsjes, aardbeien en tuinkruiden zoals basilicum en munt zijn makkelijk te planten en snelgroeiend, ideaal voor kinderen.

Hoe kan ik mijn kind enthousiast maken voor tuinieren?

Betrek ze bij het hele proces, van het kiezen van zaden tot het oogsten. Maak het leuk en leerzaam door bijvoorbeeld een dagboek bij te houden van de groei.

Welke tuinactiviteiten zijn geschikt voor jonge kinderen?

Jonge kinderen kunnen helpen met zaaien, water geven, en eenvoudige planten verzorgen. Ook kunnen ze genieten van het observeren van insecten en vogels in de tuin.

Wat zijn veilige tuingereedschappen voor kinderen?

Kies voor lichte, kindvriendelijke gereedschappen zoals plastic schepjes, gieters en handschoenen. Vermijd scherpe of zware gereedschappen.

Hoe kan ik tuinieren educatief maken voor kinderen?

Leer ze over plantengroei, fotosynthese, en het belang van insecten. Gebruik tuinieren om basisbegrippen van wetenschap en natuur te introduceren.

Welke projecten zijn leuk en leerzaam voor kinderen in de tuin?

Het maken van een vlindertuin, een kruidenspiraal, of een eenvoudige groente- en fruittuin biedt zowel plezier als educatieve waarde.

Hoe betrek ik kinderen bij het onderhoud van de tuin?

Geef ze hun eigen kleine tuinruimte of plantenbakken waar ze verantwoordelijk voor zijn. Dit bevordert een gevoel van trots en verantwoordelijkheid.

Hoe leer ik kinderen over duurzaamheid en ecologie door tuinieren?

Leg het belang uit van composteren, waterbesparing, en het gebruik van natuurlijke plaagbestrijding. Dit helpt kinderen het belang van duurzaamheid te begrijpen.

Wat zijn goede activiteiten voor kinderen in de tuin bij slecht weer?

Binnen zaadjes planten in potjes, tuinplannen maken of een insectenhotel bouwen zijn goede binnenactiviteiten die gerelateerd zijn aan tuinieren.

Hoe zorg ik voor veiligheid tijdens het tuinieren met kinderen?

Zorg dat de tuin vrij is van gevaarlijke gereedschappen en chemicaliën. Houd toezicht op de kinderen en leer ze over veilig omgaan met planten en gereedschap.

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *