Het hele jaar door vliegen er verschillende soorten vogels door je tuin heen. Wil je deze vogels gaan voeren, maar weet je nog niet veel over het vogels voeren? Weet je nog niet wat je ze kan voeren? En welke vogel wat eet? Lees dan snel verder!

1. Seizoenen

Het verschilt niet alleen per vogel wat ze willen eten, maar ook nog eens per seizoen. Zo eten vogels in de winter weer wat anders, als in de lente. 

In de winter is het ook nog eens erg lastig voor vogels om hun lichaamstemperatuur hoog te houden. Als het een keer een koude nacht is, dan kunnen sommige vogels maar liefst tien procent van hun gewicht verliezen. Daarom is een tussendoortje niet alleen lekker, maar ook nog eens handig voor in de winter. Denk bijvoorbeeld aan een pindanetje ophangen of leg wat fruit klaar. 

Als het een strenge vorst is geweest, dan wordt het niet aangeraden, om ze drinkwater te geven. Je kan wel water geven bij lichte vorst. Hier drinken vogels niet alleen van, maar gaan ze ook in badderen. 

Zoals al eerder is gezegd nemen vogels ander eten in de lente als in de winter. Als het voorjaar begint dan zal je de vogels meer zien. Dit komt doordat ze dan aan de slag gaan met hun nestjes bouwen, een partner zoeken, maar ook eieren worden gelegd in het voorjaar. In het voorjaar gaan vogels de insecten opzoeken en die eten ze dan op. Houd er wel rekening mee dat als het hard gaat regenen en waaien dat vogels dan weinig insecten kunnen vinden. Het wordt aangeraden om eierschalen te geven die zijn fijn gestampt en goed zijn gekookt. Je kan uiteraard ook vetbollen ophangen. 

2. Hoe voer je?

Het hebben van een goed bijgehouden en mooie tuin is ook erg belangrijk als je vogels wilt gaan voeren. Zo is het van belang dat je ervoor zorgt dat je tuin gezond gras heeft, bloeiende planten en groeiende bomen. Als je merkt dat de vogels meer nodig hebben dan een goede tuin, dan kun je ook ander stappen volgen. Het is belangrijk dat je gevarieerd de vogels voert. Als je ervoor zorgt dat je veel variatie hebt qua eten, dan zal je merken dat er ook meer vogels komen. Je kan variatie toepassen door verschillende noten neer te leggen, pinda’s of appels. 

Ook is het belangrijk dat je niet te veel eten geeft in één keer. Het is namelijk niet goed voor de vogels als ze teveel tegelijkertijd krijgen. Denk er ook aan dat je op verschillende plekken eten moet neerleggen. Door dit te doen trek je ook meerdere soorten vogels aan. Het is namelijk zo dat verschillende soorten vogels allemaal ergens anders eten, zoals een mees eet het liefst hoog, maar een vink wil juist vanaf de grond eten. 

3. Wat mogen ze wel eten?

Vogels mogen niet alles eten, maar wel veel. Ze hebben ook genoeg eten nodig, want ze gebruiken veel energie tijdens het vliegen en het bouwen van nestjes. Zoals al eerder is benoemd verschilt het ook per jaargetijden wat een vogel wil eten. Weet je niet zeker wat je moet halen? Ga dan eens naar een dierenwinkel en vraag wat de medewerkers aanraden. 

Je kan vogels bijna altijd wel gelukkig maken, met speciaal vogelvoer, dit is uiteraard zo gemaakt dat vogels dit altijd kunnen eten en ze het ook lekker vinden. Ook kan je broodkruimels geven mocht je die bijvoorbeeld over hebben. Wat ook vaak gebruikt wordt als vogelvoer zijn nootjes, dan is het wel belangrijk dat het ongezouten noten zijn. 

4. Wat mogen ze niet eten?

Er zijn natuurlijk ook genoeg producten wat je beter maar niet kan geven aan vogels. Denk bijvoorbeeld aan vloeibare olie of margarine. Dit is niet goed voor de vogels, en wordt dus ook zeker afgeraden om te geven. Zoute producten zijn ook niet goed om te geven, niet alleen zout eten, maar ook zout water is niet handig om te geven. Als laatste wordt het ook afgeraden om melk te geven, want dit is ook niet goed voor vogels.

Mag je zoute nootjes voeren aan vogels?

Nee, het wordt afgeraden om vogels zoute producten te geven. Je mag wel ongezouten nootjes geven. 

Moet je een vaste voederplek hebben?

Het verschilt per vogel waar ze willen eten. Bijvoorbeeld een mees wil graag hoog eten, maar een vink wil het liefste bij de grond eten.

Kan je broodkruimels voeren aan vogels?

Jazeker, broodkruimels zijn goed voor vogels en ze vinden het ook erg lekker.

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *