Heb je een beetje groene vingers? Wil je graag weer bezig met tuinieren? En ben je wel heel erg benieuwd of zelfvoorzienend tuinieren wat voor je is? Weet je alleen nog niet zo goed wat het is? Lees dan snel verder! 

1. Waarom is een moestuin handig?

Voor vele mensen is het hebben van een moestuin een groot voordeel. Dit komt doordat het zorgt dat je je gezonde voeding krijgt, het is goed voor het milieu en veel mensen vinden het fijn om te weten waar hun eten vandaan komt. Het hebben van je eigen moestuin is ook nog eens goed voor je portemonnee.

Door een moestuin te hebben kom je misschien ook wel een stuk meer buiten wat dan weer goed is voor jezelf. Je zal ook merken dat als je een moestuin bijhoudt dat je een stuk bewuster wordt van duurzaam leven. Wie weet wil je na het hebben van een moestuin wel meer gaan doen voor een duurzame samenleving?

2. Goede grond kiezen

Als je graag een goede zelfvoorzienende tuin wilt hebben is het handig om goed te gaan kijken voor een gezonde ondergrond. Kijk goed voor een ondergrond waar groente en fruit kan groeien. Als je de kwaliteit van de grond echt hoog wilt hebben dan wordt het aangeraden om de grond te gaan mixen met compost. 

Het is van belang dat je een goede grond hebt voor je tuin, want hoe beter de grond is hoe beter je plantjes gaan groeien.

3. Plek kiezen

De plek waar jij wilt beginnen met tuinieren is ook erg belangrijk. Zo is het namelijk een stuk makkelijker als je het dicht bij je huis houdt. Op die manier hoef je niet elke keer een heel stuk te gaan lopen of fietsen.

Als het gaat over de locatie in de tuin wordt het aangeraden om je tuintje op een zonnig plekje neer te zetten, vaak is de west- of zuidkant het beste, want op die manier worden je plantjes beschermd voor de sterke oosten en noordenwind. Houd er rekening mee dat planten soms maar liefst vijf uur per dag zon nodig hebben om goed te kunnen groeien.

Let ook op bij het kiezen van de plek dat er niet te veel wind op de planten komt, want dat is vaak niet goed voor planten.

4. Kijk naar de seizoenen

Elke plant doet het weer beter in een ander seizoen en dat is ook zo met groente en fruit. Kijk dus vooraf goed naar het weer en besluit vanaf dan wat je wilt gaan planten. Een zelfvoorzienende moestuin kan maar liefst drie keer per jaar verschillen met wat er staat qua groenten en fruit. 

5. Welke groenten?

Wil je beginnen met zelfvoorzienend tuinieren, maar weet je nog niet welke groenten je wilt gaan planten? Dan kan je het beste beginnen met wat ‘makkelijke’ groenten, denk bijvoorbeeld aan sperziebonen. 

Ben je van plan om sperziebonen te planten zorg er dan wel voor dat je er een draadje voor langs doet. Het wordt aangeraden om ongeveer tien sperziebonen te planten, tegelijk zorg er wel voor dat je ongeveer tien centimeter ertussen hebt. Het is de bedoeling dat je sperziebonen dagelijks voldoende water geeft, dan groeien ze namelijk het beste. 

Een andere groenten die je makkelijk kan planten zijn bietjes. Je moet bietjes niet te veel gaan verzaaien, want daar kunnen ze niet goed tegen. Als je bietjes wilt planten kun je dit het beste doen rond april. In één zaadje kunnen meerdere plantjes groeien, dus je hoeft maar één plantje per gaatje te planten. 

Wat is een goede plek voor een zelfvoorzienend moestuintje?

Zorg ervoor dat je moestuintje een lekker plekje krijgt in de zon, waar niet te veel wind komt. 

Is sperzieboon een makkelijke groenten om te beginnen met zelfvoorzienend tuinieren?

Zeker, een sperzieboon, is een makkelijke plant om te laten groeien in je moestuin.

Waarom is het hebben van een goede grond belangrijk?

Als je een gezonde ondergrond hebt voor je moestuin, zal je merken dat je planten ook beter gaan groeien.

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *