Wil je graag je eigen citroenboom? Het is natuurlijk dan ook de bedoeling dat je het goed onderhoudt. Door het hebben van een citroenboom kan je uiteraard ook je eigen citroenen kweken. Wil je dus graag weten hoe jij beste je eigen citroenboom kan onderhouden? Lees dan snel verder! 

1. De citroenboom 

Het aanschaffen van een citroenboom zorgt voor een stukje frisheid in je tuin. Vaak is dit ook een reden dat mensen de boom halen. Een andere reden om een citroenboom te halen is, omdat het ook een frisse geur achterlaat. Het is natuurlijk ook zo dat als je een eigen citroenboom hebt dat je ook je eigen citroenen kan kweken. Dit is natuurlijk erg leuk om te doen en helemaal als je een beetje groene vingers hebt. 

Een citroenboom kan het erg goed doen in Nederland, maar als je een citroenboom haalt die wordt geïmporteerd vanuit Spanje dan kan het best zijn dat die wel moet wennen aan ons klimaat. Vaak wordt het ook aanbevolen om hem in Nederland in een plantenbak te doen.

2. Water geven

Citroenbomen zijn best wel gewend aan het hebben van lange droge periodes, maar ook dan later heel veel regen. Het is dan ook belangrijk dat je de grond niet te vochtig maakt, maar ook niet te droog. Het is handig om een goede tussenweg te vinden, want als je die eenmaal hebt gevonden weet je wat je de volgende keren moet doen.

Het wordt dus zeker aangeraden om niet te veel water te geven, zorg ervoor dat eerst de grond lichtjes uitdroogt en dan kan er wel weer water bij komen. Houd er wel rekening mee dat je in de winter minder water gaat geven. Op dat moment kan je ongeveer eens per maand water gaan geven.

3. Sproeien

Vaak wordt het aangeraden om de citroenplant wel te sproeien. Het is namelijk erg goed voor de plant om af en toe een heerlijk frisse sproeibeurt te krijgen. De plant eens in de zoveel tijd te sproeien is niet alleen goed voor de plant, maar ook voor de vruchten, want hierdoor kunnen ze goed worden aangemaakt. Als je de plant binnen hebt, wordt het aangeraden om in de winter het wat vaker te sproeien, dit komt, omdat je dan de verwarming aan hebt. Door de verwarming aan te hebben gaat de luchtvochtigheid ook omlaag. 

Een ander voordeel aan het sproeien van de plant is dat die daarna weer erg mooi is, want zo heb je alle viezigheid weer van de plant. 

4. Goede plek

De citroenboom is normaal gewend om op warme plekken te staan, dit is dan ook de beste plek als je hem zelf wilt gaan planten. Een plek met veel zonlicht is dus de beste plek om hem neer te zetten. Het wordt vaak aanbevolen om de citroenboom op een plek te zetten waar minimaal vijf uur zonlicht per dag komt. Dit kan je ook zeker doen buiten, zorg er dan wel voor dat er die dag zon schijnt, want anders heeft het geen nut natuurlijk. 

Het wordt vaak wel afgeraden om je citroenboom niet in de winter buiten te zetten, want als er vorst is, dan is dat niet goed voor de plant. De minimale temperaturen voor een citroenboom zijn overdag ongeveer vijftien graden en in de nacht mag het niet onder de nul graden zijn.

5. Snoeien

Het wordt vaak wel aanbevolen om een citroenboom te snoeien. Dit zorgt er onder andere voor dat de boom mooi blijft, maar het is ook goed voor de gezondheid van de boom. Ook is het zo als je de citroenboom snoeit dat je weer meer ruimte maakt, zodat de zon er op kan schijnen. 

Vaak wordt het aanbevolen om een citroenboom te snoeien in het voorjaar. Zo heeft die namelijk alles weer helemaal fris en goed voordat die weer kan groeien in het voorjaar.

Houdt de citroenboom van zon?

Zeker, ze willen het liefste een plekje in de zon.

Moet je een citroenboom snoeien?

Het wordt wel aanbevolen om dit te doen, hierdoor ziet die er weer mooi uit en heeft die weer meer ruimte om te groeien.

Hebben citroenbomen in de winter veel water nodig?

Nee, in de zomer moet je het meeste water geven, maar niet te veel.

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *