Als je ervoor kiest om een afscheiding te plaatsen in je tuin, kom je al gauw uit op een schutting of een groene vriend. Wat betreft de groene vrienden wordt vooral een beukenhaag gekozen als afscheiding. Dat is ook niet zo gek, want er zitten een boel voordelen verbonden aan deze haag. Lees je mee?

Beukhaag of haagbeuk?

Allereerst is het goed om te benoemen dat er een groot verschil zit tussen een beukhaag en een haagbeuk. Deze termen worden namelijk vaak door elkaar gehaald. Een beukhaag heeft de Latijnse naam Fagus Sylvatica en de haagbeuk heeft de Latijnse naam Carpinus Betulus. Ook de groeiwijze van de planten verschillen behoorlijk: de beukhaag blijft namelijk vol in de winter, terwijl de haagbeuk kaal wordt. Dat is een van de redenen waarom veel mensen kiezen voor een beukhaag. Deze is namelijk winterhard.

Winterhard

Om voort te borduren op de vorige alinea, is de beukhaag dus winterhard. Dit wordt voor veel mensen gezien als een voordeel. Deze zal namelijk niet zijn blad laten vallen. Prettig als je niet wil dat de buren in jouw tuin kunnen gluren. Je moet echter niet raar opkijken als de beukhaag bruin begint te worden in de winter. Dat hoort namelijk bij de plant.

Snoeien gaat eenvoudig

De beukhaag is een makkelijke snoeier. Je hoeft het ook maar twee keer in het jaar te doen, waardoor het wordt gezien als een vrij onderhoudsvriendelijke plant. De beste periode om de beukhaag te snoeien is in juni en eind augustus. De onderkant mag iets breder gesnoeid worden ten opzichte van de bovenkant. Hierdoor krijgt de onderkant ook genoeg zonlicht en daarmee zorg je ervoor dat hij niet kaal wordt.

Groeit razendsnel

Wanneer een beukhaag deel uitmaakt van jouw tuin, zul je opmerken hoe zo’n snelle groeier het eigenlijk is. Dat betekent dat je binnen no time een mooie, volle haag hebt én je dus genoeg privacy in en rondom jouw tuin hebt. Wat wil je nog meer? Wel moet je hem dus af en toe voorzien van een snoeibeurt.

Goedkoop

In verhouding tot andere groene hagen is de beukhaag relatief goedkoop. Je hebt tien beukhaag-planten al vanaf ongeveer 35 euro. Het gaat hierbij wel om een groene beukhaag. Wanneer je liever een rode beukhaag wil, betaal je ongeveer 75 euro voor tien stuks. Daarna is de haagbeuk het goedkoopst. De laurier- en taxushaag liggen een stukje hoger als het gaat om de prijs.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.