Als je ervoor kiest om een afscheiding te plaatsen in je tuin, kom je al gauw uit op een schutting of een groene vriend. Wat betreft de groene vrienden wordt vooral een beukenhaag gekozen als afscheiding. Dat is ook niet zo gek, want er zitten een boel voordelen verbonden aan deze haag. Lees je mee?

Beukenhaag of haagbeuk?

Allereerst is het goed om te benoemen dat er een groot verschil zit tussen een beukenhaag en een haagbeuk. Deze termen worden namelijk vaak door elkaar gehaald. Een beukenhaag heeft de Latijnse naam Fagus Sylvatica en de haagbeuk heeft de Latijnse naam Carpinus Betulus. Ook de groeiwijze van de planten verschillen behoorlijk: de beukenhaag blijft namelijk vol in de winter, terwijl de haagbeuk kaal wordt. Dat is een van de redenen waarom veel mensen kiezen voor een beukenhaag. Deze is namelijk winterhard.

Winterhard

Om voort te borduren op de vorige alinea, is de beukenhaag dus winterhard. Dit wordt voor veel mensen gezien als een voordeel. Deze zal namelijk niet zijn blad laten vallen. Prettig als je niet wil dat de buren in jouw tuin kunnen gluren. Je moet echter niet raar opkijken als de beukenhaag bruin begint te worden in de winter. Dat hoort namelijk bij de plant.

Snoeien gaat eenvoudig

De beukenhaag is een makkelijke snoeier. Je hoeft het ook maar twee keer in het jaar te doen, waardoor het wordt gezien als een vrij onderhoudsvriendelijke plant. De beste periode om de beukenhaag te snoeien is in juni en eind augustus. De onderkant mag iets breder gesnoeid worden ten opzichte van de bovenkant. Hierdoor krijgt de onderkant ook genoeg zonlicht en daarmee zorg je ervoor dat hij niet kaal wordt.

Groeit razendsnel

Wanneer een beukenhaag deel uitmaakt van jouw tuin, zul je opmerken hoe zo’n snelle groeier het eigenlijk is. Dat betekent dat je binnen no time een mooie, volle haag hebt én je dus genoeg privacy in en rondom jouw tuin hebt. Wat wil je nog meer? Wel moet je hem dus af en toe voorzien van een snoeibeurt.

Goedkoop

In verhouding tot andere groene hagen is de beukenhaag relatief goedkoop. Je hebt tien beukenhaag-planten al vanaf ongeveer 35 euro. Het gaat hierbij wel om een groene beukenhaag. Wanneer je liever een rode beukenhaag wil, betaal je ongeveer 75 euro voor tien stuks. Daarna is de haagbeuk het goedkoopst. De laurier- en taxushaag liggen een stukje hoger als het gaat om de prijs.

Veelgestelde vragen

Een haagbeuk of beukenhaag: wat is het verschil?

Een beukenhaag behoudt zijn blad in de winter, een haagbeuk niet.

Wanneer moet de beukenhaag geplant worden?

Een beukenhaag kun je het beste planten in de herfst of winter, wanneer er geen vorst aan de grond is.

Moet een beukenhaag gesnoeid worden?

Een beukenhaag moet twee keer gesnoeid worden. Dat is rond begin juni en rond september.

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *