Heb jij een appelboom, dan is het natuurlijk wel van belang dat je je boom in de winter snoeit. Maar hoe snoei je nou eigenlijk een appelboom? Hieronder bespreken wij hoe je jouw appelboom het best kunt snoeien, zodat jij in augustus altijd een heerlijke oogst hebt!

Waarom en wanneer snoeien?

Zodra je een appelboom hebt wil je natuurlijk wel optimale oogst hebben. Dit kun je triggeren door de boom te snoeien: één keer in de zomer en de winter. Doe dit niet in de herfst anders heb je kans dat dit schade aanricht aan de boom. Ook is het belangrijk om jouw boom niet te snoeien tijdens vies weer. Snoeien zorgt er niet alleen voor dat je betere oogst hebt, maar je zorgt er op deze manier ook voor dat je boom een stuk gezonder is. Je moet natuurlijk wel weten welke boom je moet snoeien. Is jouw boom zo groot dat hij veel schaduw geeft, dan moet hij zeker gesnoeid worden. Wel is het belangrijk dat je pas begint met groeien zodra de boom 3 jaar oud is. 

Appelboom snoeien

Voordat je begint met snoeien is het van belang dat je de boom zo snoeit dat de boom meer volume heeft dan aan de bovenkant. Eigenlijk moet de vorm van de gesnoeiden takken in een piraminde vorm vormen. 

  • Zoek je gesteltakken uit, gesteltakken zijn takken die uit de harttak (centrale tak van de boom) groeien. 
  • Allereerst is het belangrijk dat je de uitlopers van de appelboom verwijderd, dit omdat 
  • Snoei de takken en al het dode hout weg. Op deze manier weet je zeker dat alle dode of beschadigde takken eraf zijn. Je kunt deze takken herkennen aan de bast die verschilferd of verkleurd is. 
  • Zie jij takken die naar beneden groeien? Knip deze takken dan af. Deze takken hebben namelijk geen toegevoegde waarde, ze brengen alleen maar gewicht met zich mee waar je boom niet gelukkiger op wordt. 
  • Ook is het belangrijk dat je takken kransen weg snoeit. Takken Kransen zijn meerdere takjes die uit de gesteltakken groeien. 
  • Als laatste is het belangrijk dat je de overgebleven takken ook weg gesnoeid worden. 

Zodra je al deze stappen hebt gevolgd heb jij weer een gezonde volle boom!

Verzorging appelboom

Een appelboom heeft eigenlijk vrij weinig verzorging nodig. Naast het snoeien van de boom is het wel verstandig om goed in de gaten te houden of je plant geen ziektes heeft. Heb jij een klein appelboompje in een pot staan? Dan is het wel van belang dat je checkt of de grond niet droog is.

Veelgestelde vragen

Hoelang duurt het voordat je appelboom appels geeft?

Dit kan tussen de twee á vijf jaar duren.

Heeft een appelboom veel zon nodig?

Ja, de beste plek voor een appelboom is in de volle zon.

Hoe vaak heeft een appelboom water nodig?

Een appelboom heeft tot drie keer per week water nodig. 

3/5 - (2 stemmen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *