hortensia snoeien

Een hortensia is een echte eyecatcher in de tuin. Ze kunnen enorm worden met prachtige grote bloemen. We snappen dan ook dat je graag zuinig wil zijn op deze bloeier. Om de hortensia zo goed mogelijk te laten groeien, is het snoeien van deze plant wel van groot belang. Hiermee bevorder je de groei en kun je zelf de groei bepalen. Hoe je een hortensia snoeit en wanneer dat precies moet gebeuren, vertellen we je hieronder.

Verschillende soorten hortensia’s

Er bestaan verschillende soorten hortensia’s. De manier waarop je de hortensia moet snoeien verschilt dan ook per soort. De verschillende hortensia’s zetten we voor je op een rij.

  1. Hortensia’s die bloeien op eenjarig hout:
    Een aantal hortensia’s groeien op eenjarig hout. Dat betekent dat er op nieuwe takken bloemen groeien die datzelfde jaar aan de plant zijn gegroeid. Hortensia’s die bloeien op eenjarig hout zijn de pluimhortensia en de Annabelle-hortensia, oftewel de Hydrangea aborescens.
  2. Hortensia’s die bloeien op tweejarig hout:
    De meeste hortensia’s groeien op tweejarig hout, ook wel oud hout of overjarig hout genoemd. De bloemen zullen op de takken groeien die het jaar daarvoor gegroeid zijn. Hortensia’s die bloeien op tweejarig hout zijn onder andere de boerenhortensia, Magical hortensia, eikenbladhortensia, fluweelhortensia en de klimhortensia.

Hortensia snoeien: eenjarig hout

Een hortensia die groeit op eenjarig hout, mag worden gesnoeid in het voorjaar. Doe dit in de maanden maart of april. Je kunt de Annabelle en de pluimhortensia dus gewoon terugsnoeien in het voorjaar zonder dat je bang hoeft te zijn dat er geen bloemen aan zullen groeien. Een hortensia op eenjarig hout kun je dan ook rigoureus terugsnoeien.

Hortensia snoeien: tweejarig hout

De hortensia’s die groeien op tweejarig hout hebben onderling een andere snoeiwijze. Zo kun je de boerenhortensia het beste pas snoeien in de lente, rond april of mei. Het is belangrijk om de boerenhortensia niet té kort te snoeien, aangezien er bloemen worden geproduceerd op meerjarig hout. 

De fluweelhortensia en de eikenbladhortensia zijn eenvoudig te snoeien: bij deze hortensia’s hoef je enkel in het voorjaar de oude en dorre takken af te knippen. De klimhortensia hoeft pas in de zomer te worden gesnoeid, nadat de hortensia is uitgebloeid. De uitgebloeide stengels kun je wegknippen.

De Magical hortensia hoef je eigenlijk niet te snoeien, enkel het weghalen van bloemen die zijn uitgebloeid. Doe dit overigens pas als de winter voorbij is. Deze uitgebloeide bloemen zullen de plant nog beschermen tegen de vorst.

Zo snoei je de hortensia

Zo bereid je je goed voor op het snoeien van de hortensia

Om te kunnen genieten van mooie bloemen in de zomer, is het belangrijk om de hortensia goed te verzorgen. Snoeien hoort hierbij. De meeste hortensia’s kunnen worden teruggesnoeid in het voorjaar – op de klimhortensia na, deze wil gesnoeid worden in de zomer.

Snoei in ieder geval de hortensia nooit in de winter: laat zelfs de uitgebloeide bloemen zitten aan de plant. Deze dode bloemen zullen de plant namelijk beschermen tegen het koude winterse weer, als een soort jasje. Na de winter kun je deze bloemen wel weghalen.

Voor het snoeien van jouw hortensia heb je een scherpe snoeischaar nodig. Met de snoeischaar kun je de hortensia snel en eenvoudig kort knippen. Zorg er ook voor dat de snoeischaar écht scherp is: de takken zullen hierdoor minder lijden en daardoor zal de plant sneller herstellen. Ook is het prettig om de groene container naast je te hebben staan, zodat je de takken meteen weg kunt gooien. Zo heb je minder gauw rommel in de tuin. Laat het snoeien maar beginnen!

Veelgestelde vragen

Wanneer moet ik een hortensia snoeien?

Het verschilt welk soort hortensia je hebt, maar de meeste hortensia’s kunnen in het voorjaar gesnoeid worden. De klimhortensia wil liever in de zomer gesnoeid worden.

Hoe moet ik een hortensia snoeien?

Hortensia’s die groeien op eenjarig hout kunnen rigoureus teruggesnoeid worden tot net iets boven de grond. Hortensia’s die groeien op tweejarig hout hebben meer aandacht nodig en hoeven amper gesnoeid te worden: hierbij haal je alleen de dorre, uitgebloeide takken weg.

Waarom moet ik een hortensia snoeien?

Wanneer je een mooie hortensia in de tuin wil mét genoeg bloemen, is het nodig om de hortensia te snoeien. Zo bevorder je de groei en de bloei.

5/5 - (1 stemmen)

3 Comments

  1. Hoe snoeien Magicals ??

    1. Hoi! De magical hortensia hoef je niet per se te snoeien. Alleen het weghalen van de uitgebloeide bloemen (na de winter) is prima.

  2. De hortensia’s in mijn voortuin zijn ook erg groot geworden. Ik zou ze daarom graag willen bijsnoeien. Goed om te weten dat ik dit in het voorjaar kan doen. Ik ben benieuwd hoe snel de takken en bloemen weer terugkomen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *