Paars blauwe hortensia

De hortensia is geliefd bij jong en oud. Je ziet hem daarom ook veel in tuinen en dat is ook niet zo gek, want de hortensia zal enorme bloemen produceren. Ook niet geheel onbelangrijk is dat de hortensia niet echt gevoelig is voor beestjes en ziekten. Dat is nog eens een win-winsituatie.

Oorsprong

Van nature komt de hortensia uit Azië. Uit fossielen is gebleken dat de hortensia al 140 miljoen jaar geleden daar groeide. Sinds 1735 was ook Europa in het bezit van de hortensia. De hortensia is familie van de Hydrangeaceae.

Vermeerderen

Je kunt de hortensia stekken, splitsen of afleggen. Afleggen houdt in dat een tak naar de grond gebogen wordt richting de grond. Vanuit de tak groeien nieuwe wortels, waarna de tak los kan worden geknipt en verplant kan worden. Splitsen houdt in dat je de wortelkluit splitst in meerdere delen, zodat je eigenlijk meerdere kleine hortensia’s hebt. De laatste optie is om de hortensia te stekken. Kies een tak met bladkoppen, in plaats van bloemknoppen bovenin. De tak moet ongeveer tien centimeter groot zijn met minimaal twee bladparen. Zet de tak in de grond in een kweekbak. 

Verzorging

Het belangrijkste in de verzorging van de plant is dat hij veel water nodig heeft. Daarnaast groeit hij het liefst in een zure bodem die dus vrij vochtig is. Bovendien is halfschaduw de perfecte standplaats voor de hortensia. 

Groei en bloei

De hortensia is een langzame groeier. Toch kan hij wel 2,5 meter groot worden. De bloei van een hortensia ligt tussen juni en september. Dit hangt wel af van het soort hortensia. Ook kan de hortensia tegen vocht, behalve als hij in een pot staat of als er nog knoppen aan zitten. Het is daarom aan te raden om jouw hortensia te beschermen tegen de vorst.

Snoei

Als je de hortensia te groot vindt, kun je deze prima snoeien. Echter, loop je wel het risico dat je hortensia het volgende jaar niet bloeit. Dit geldt vooral voor de boerenhortensia. Deze groeit namelijk op overjarig hout. Om dit te voorkomen kun je ervoor kiezen om hem niet volledig terug te snoeien, maar dat je de knoppen nog wel laat zitten.

Lijst met de 3 beste Hortensia aanbiedingen

Pagina beoordelen?