Een plant haalt voldoende voedingsstoffen uit de potgrond om goed te groeien. Toch raken deze voedingsstoffen een keer op. Het is daarom belangrijk om de plant te voorzien van nieuwe voedingsstoffen. Dit doe je door plantenvoeding te geven. Zo wordt jouw plant nog voller en misschien beloont hij jou wel met bloemen. Hieronder lees je wanneer en hoe je plantenvoeding moet geven.

Waarom plantenvoeding belangrijk is

Een plant heeft water, licht en koolstofdioxide nodig om te kunnen overleven. Ook heeft een plant deze stofjes nodig om de fotosynthese in werking te zetten. Naast deze stofjes heeft een plant ook voeding nodig. In de natuur worden de voedingsstoffen gewoon aangevuld: wanneer de bladeren vallen, worden deze blaadjes verteerd en omgezet naar voedingsstoffen die de plant weer kan nuttigen. 

Bij jouw kamerplant is dit natuurlijk niet het geval. Bladeren die zijn gevallen ruim je meestal op en de potgrond heeft niet zo veel voedingsstoffen als de grond in de natuur. Met plantenvoeding kun je de voedingsstoffen aanvullen. Als jouw kamerplant behoefte heeft aan een lekkere maaltijd, kan hij dat laten zien op verschillende manieren. Het kan zijn dat jouw plant niet meer groeit, of hij krijgt gele bladeren. Hij kan zelfs zijn bladeren laten vallen door gebrek aan voeding.

Het juiste tijdstip

Plantenvoeding geef je in het groeiseizoen. Dit seizoen begint ongeveer in maart en loopt door tot oktober. Meestal neemt jouw plant genoegen als jij hem een keer per week voeding geeft. Je hoeft geen voeding te geven in de winterperiode, want dan is de plant in een soort winterslaap en daarom heeft hij geen voeding nodig. Het is belangrijk dat jouw plant geen extra voeding nodig heeft als je deze net hebt verpot. In nieuwe potgrond zit namelijk een nieuwe dosis voeding, waar jouw plant een lange tijd op kan teren.

De juiste hoeveelheid

Geef altijd de hoeveelheid die staat aangegeven op de verpakking van de plantenvoeding. Het is belangrijk dat je nooit te veel plantenvoeding geeft. Hiervan kan jouw plant namelijk doodgaan. Een overschot aan plantenvoeding kan de wortels van de plant beschadigen en in het ergste geval sterven deze af. Wanneer je een keer plantenvoeding bent vergeten te geven, hoef je geen extra dosis te geven. Als je merkt dat jouw plant slecht reageert op de plantenvoeding, kun je de hoeveelheid verminderen. Planten die langzamer groeien of minder licht nodig hebben, hebben ook minder plantenvoeding nodig.

Veelgestelde vragen

Wanneer moet ik plantenvoeding geven?

In de groeiperiode, dus in het voorjaar en de zomer, kun je aan jouw planten plantenvoeding geven. Heb je net een nieuwe plant gekocht? Wacht dan even met het geven van plantenvoeding, aangezien er in de potgrond waarschijnlijk nog genoeg potgrond zit.

Hoe vaak moet ik plantenvoeding geven?

Vaak staat er vermeld op de verpakking van de plantenvoeding hoevaak je plantenvoeding moet geven. Meestal is dit niet vaker dan een keer per week.

Wat gebeurt er als je te veel plantenvoeding geeft?

Als je te veel plantenvoeding geeft kunnen de wortels van de plant verbranden. We kunnen dus wel zeggen dat dat schadelijk is voor de plant.

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *