olijfboom snoeien

Heb jij een prachtige mediterrane olijfboom in jouw tuin staan? Dan wil je natuurlijk zo zuinig mogelijk zijn op dit pareltje. We snappen dan ook dat je het spannend vindt om de snoeischaar in deze plant te zetten, maar je weet wat ze zeggen: snoei is groei. Hoe jij het beste de olijfboom kunt snoeien en wanneer je dat moet doen, lees je hieronder in het artikel.

Snoei is groei, ook bij de olijfboom

Bij de meeste planten geldt de uitspraak ‘snoei is groei’. Ook bij de olijfboom. De takken van de olijfboom zullen gewoon blijven doorgroeien, ook wanneer je de olijfboom geen snoeibeurt geeft. Toch kun je dat laatste beter overslaan. Wanneer je niet snoeit zullen de takken alsmaar langer worden, maar zal de onderkant op een gegeven moment kaal worden. Dat is geen mooi gezicht. Ieder jaar de olijfboom snoeien is daarom haast noodzakelijk om iedere keer weer opnieuw te kunnen genieten van jouw mediterrane plant. 

De juiste periode om de olijfboom te snoeien

Het is belangrijk om de olijfboom pas na de winter te snoeien, rond april of mei. Vanaf deze periode zal de olijfboom weer mooi gaan groeien, wat betekent dat je niet lang tegen een ietwat kale olijfboom hoeft aan te kijken. Ook zal de olijfboom in de winter zijn blad verliezen. Hierdoor kun je goed in de gaten houden of je het model wel behoudt.

Zo snoei je de olijfboom

Het snoeien van de olijfboom is geen lastige opgave. Eigenlijk breng je de boom weer mooi in model. Hieronder zetten we stap voor stap neer hoe je te werk kunt gaan.

  1. Zorg ervoor dat je een schone snoeischaar hebt. Dit zorgt ervoor dat de boom sneller kan herstellen en minder kans maakt op ziekten.
  2. Snoei vervolgens het dode hout en dorre takken weg. Snoei ook takken weg die richting de stam groeien. Deze takken houden namelijk het zonlicht tegen en belemmeren de aanmaak van olijven.
  3. Ook uitschieters mag je weghalen, vooral de takken die verticaal groeien. 
  4. Snoei de kroon van de olijfboom in de vorm die jij wil. Wees niet bang dat je te veel wegsnoeit: het groeit wel weer aan.
In deze video zie je hoe je de olijfboom kunt snoeien

Veelgestelde vragen

Zijn olijfbomen winterhard?

Een olijfboom is in principe winterhard. Maar wanneer er vorst op komt is, kun je de olijfboom het beste inpakken in een deken of een plantenhoes. 

Hoe kort mag een olijfboom gesnoeid worden?

De takken van een olijfboom mogen een stuk korter worden, want hierdoor zal de plant alleen maar harder gaan groeien. Zorg er wel voor dat je de olijfboom snoeit in een mooi model, want hieruit zal de olijfboom nieuwe scheuten maken.

Wanneer moet een olijfboom gesnoeid worden?

Snoei de olijfboom na de winter, rond april of mei.

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *