De olijfboom zal in elke tuin een toevoeging zijn. Vooral bij tuinen die een Mediterrane sfeer willen nabootsen zal de olijfboom onmisbaar zijn. Ook al is de olijfboom in de verzorging misschien wat lastig, het is het dubbel en dwars waard.

Oorsprong

De olijfboom behoort tot de Oleaceae-familie. Deze familie komt oorspronkelijk uit landen langs de Middellandse Zee, maar is nu ook onderdeel geworden van veel Nederlandse tuinen waar hij het ook prima volhoudt.

Vermeerderen

Meestal wordt de olijfboom vermeerderd door hem te stekken of af te leggen. Stekken kan met een takje van twintig centimeter lang van eenjarige twijgen. Deze stekken worden diep in de stekgrond gestoken, zodat alleen de bovenste bladknop boven de grond uitkomt. Afleggen houdt in dat een tak naar de grond gebogen wordt richting de grond. Vanuit de tak groeien nieuwe wortels, waarna de tak los kan worden geknipt en verplant kan worden.

Verzorging

De olijfboom kan goed tegen droogte en houdt van de zon. Het is geen winterharde boom, dus je kunt ‘m beter in een pot zetten zodat je hem in de winter kunt verplaatsen. Daarnaast wil hij in een luchtige grond staan waarin het water goed kan weglopen. Bovendien moet je hem aardig wat water geven, maar ook weer niet te veel. Deze plant heeft namelijk een hekel aan natte voeten.

Groei en bloei

De olijfboom is een langzame groeier. Het kan wel vijf jaar duren voordat hij eindelijk olijfjes gaat aanmaken. Bovendien groeit hij beter als hij in een grote pot staat. Deze plant komt alleen in bloei bij lage temperaturen en veel zonnestralen. Deze bloemen zijn crèmig van kleur en zullen rond mei aan de boom groeien. Daarnaast is de olijfboom niet winterhard. Zet hem daarom na oktober tot en met mei binnen.

Snoei

Je kunt het beste de olijfboom een snoeibeurt geven in maart of april, als de winter is afgelopen. Zo zal hij mooi uitlopen. Het wordt afgeraden om ‘m te snoeien in de herfst.

Lijst met de 9 beste Olijfboom aanbiedingen

Pagina beoordelen?