Aubergine plant

De aubergine is een tropische plant die oorspronkelijk uit Azië komt. We kunnen hem nu ook in onze Nederlandse tuinen kweken, ook al is het hebben van een kas daarvoor zeker een pre. Ze kunnen namelijk alleen vruchten creëren als ze in een warme, zonnige en beschutte plek staan.

Zaaien

Je kunt zaden van de aubergine zaaien vanaf februari tot en met begin maart. Wel hebben deze genoeg warmte nodig om te kunnen ontkiemen. Zet ze daarom neer op een warme plek, bijvoorbeeld voor een raam op het zuiden of op de verwarming. Gemiddeld is 25 graden perfect voor de auberginezaadjes en onder de achttien graden zal het groeiproces stoppen; zet de kachel dus maar wat hoger. Als de zaden zijn ontkiemd kun je de zaailingen overpotten naar een groter potje en in juni mogen ze naar buiten. Het is belangrijk om de plant alsnog in een pot te laten staan: als het weer verslechtert kun je ze alsnog naar binnen halen. 

Verzorging

Het is al meerdere keren benoemd, maar de aubergineplant wil graag op een zonnige plek staan. Bovendien moet de grond waterdoorlatend zijn. Daarnaast wil de aubergineplant regelmatig een slokje krijgen maar zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt. Hierdoor krijgt de plant last van schimmels.

De aubergineplant is gevoelig voor vorst en zijn daarom niet winterhard. Je kunt de aubergineplant wel naar binnenhalen als het begint te vriezen.

Oogsten

Als je de aubergineplant buiten hebt staan kun je waarschijnlijk oogsten tussen juni en augustus. Heb je de aubergine onder glas staan dan heb je waarschijnlijk vruchten van mei tot juli. Zodra de aubergines paars zijn gekleurd en wanneer je de vrucht lichtjes kunt indrukken, is de aubergine klaar om te oogsten. Je eet een aubergine onrijp.

Snoeien

Je hoeft een aubergineplant niet noodzakelijk te snoeien. Daarentegen is het wel belangrijk om verdorde, oude en gele bladeren weg te halen. Ook is het aan te raden om de aubergineplant te dieven: je haalt in dat geval nieuwe, derde zijscheuten weg.

Lijst met de 10 beste aubergine aanbiedingen

Pagina beoordelen?