Broccoli

Broccoli is een gezonde groente en zit boordevol vitamines. Toch is het lastig om zelf broccoli te kweken; maar een uitdaging is natuurlijk spannend om aan te gaan. Vooral als je van tuinieren houdt is het extra leuk als de oogst is goed gegaan. 

Zaaien

Broccoli is een gevoelige plant. Het is daarom aan te raden om eerst voor te zaaien in een potje van negen centimeter rond de maand maart. Vul dit potje met grond en leg hierin de zaden. Bij een temperatuur van vijftien graden zullen de zaden al snel uitkomen. Vervolgens kun je ze in eind april in de volle grond zetten op een plekje waar het koel is. 

Verzorging

Zoals net al werd genoemd is broccoli een gevoelige plant. Hij wil op een koele plaats staan en kan niet goed tegen schommelingen van temperatuur, vocht en voeding. Bovendien wil de broccoli staan in een voedselrijke grond. Zorg er dus voor dat de bodem continu vochtig is en vol voeding zit.

Daarnaast moet je oppassen voor indringers: slakken. Deze houden van broccoli. Probeer de slakken weg te jagen door koperringen, cacaodoppen of eierdoppen. Het is immers zonde dat jouw broccoli-oogst mislukt door slakken. Bovendien is broccoli winterhard tot twaalf graden onder nul.

Oogsten

Meestal kun je broccoli oogsten rond juni en maart. Dit is wel afhankelijk van het soort dat je hebt gekweekt. Meestal kun je oogsten drie maanden nadat je hebt gezaaid. Bovendien kun je meerdere keren genieten van een oogst: oogst eerst de centrale knop en laat de zijknoppen zitten voor een nieuwe oogst. Je oogst de broccoli als deze nog een donkergroene kleur heeft. Wanneer de broccoli lichter van kleur wordt staat deze in bloei – een broccoli is immers een bloem. 

Snoeien

Het is niet nodig om de broccoli te snoeien.

Lijst met de 8 beste Broccoli aanbiedingen

Pagina beoordelen?