Andijvieplant

De andijvie is een typisch Hollandse groente. Regelmatig verschijnt deze groente op tafel in de vorm van een stamppot. Smullen! Bovendien kun je deze groente prima zelf kweken in de moestuin. Zo kun jij extra lang genieten van deze slasoort – ja, andijvie is familie van de sla.

Zaaien

Andijvie kun je rechtstreeks in de volle grond zaaien van mei tot augustus. Als je doperwten en peulen in jouw moestuin hebt staan, is dat ook de perfecte plek om andijvie neer te planten. Daarnaast kun je de zaden ook voorzaaien. Leg de zaden in een potje met potgrond en zet dit neer op een koele plaats. Als je ze op een warme plek zaait kunnen de zaden al binnen een week ontkiemen; dat is niet de bedoeling. Als de zaailingen vier centimeter groot zijn geworden mag je ze buiten neer zetten op een plek waarbij iedere krop 35 centimeter ruimte heeft.

Verzorging

Andijvie wil een plekje krijgen in de halfschaduw. Bovendien wil de andijvie staan in een lichtvochtige grond. Het is goed om te benoemen dat je voorzichtig moet zijn met water geven; probeer de bladeren niet te raken maar giet het water rechtstreeks op de grond.

De andijvie is een winterharde slasoort en kan goed tegen vorst. Dit hangt echter wel af van het soort ras.

Oogsten

Meestal kun je de andijvie oogsten tien weken nadat je het hebt gezaaid. Het is belangrijk dat je de andijvie vlak voor het eten oogst. Als je de andijvie te lang laat liggen wordt deze minder lekker. Snijd de andijvie af met een scherp mesje zo dicht bij de grond. 

Snoeien

Het is niet nodig om de andijvie te snoeien.

Lijst met de 10 beste Andijvie aanbiedingen

Pagina beoordelen?