roze chrysanten

Of je vindt de chrysant saai of je vindt de chrysant fantastisch: er is meestal geen middenweg. Eigenlijk is dat zonde, want de chrysant is een toppertje voor in jouw tuin. Daarnaast zijn ze in allerlei kleuren en vormen beschikbaar, dus eigenlijk is er voor ieder wel wat wils.

Oorsprong

Van nature komt de chrysant uit China en Japan. In deze landen was de plant razendpopulair; in China zelfs zo erg dat alleen de edelen de plant in bezit mochten hebben. In Japan werd de bloem gezien als een nationaal symbool. Zo werd vroeger bijvoorbeeld de stoel van de keizer bedekt met chrysanten. In 1600 had de chrysant zijn intrede gemaakt in Europa.

Vermeerderen

Chrysanten die winterhard zijn, kunnen direct in het voorjaar worden gezaaid in de volle grond. Eenjarige chrysanten kun je beter eerst zaaien in een kweekbak, die je vervolgens in mei in de volle grond kunt zetten. 

Verzorging

Geef jouw chrysant elke dag water. De wortels moeten namelijk steeds vochtig zijn om goed te kunnen groeien. Dit betekent echter niet dat je de plant moet laten verdrinken, want daar kan de plant niet goed tegen. Ook willen ze op een lichte plek staan waar niet te veel zon komt. Bovendien houden ze van een beschut plekje, en dan met name de potchrysant. Daarnaast kun je elke twee weken wat plantenvoeding geven aan jouw plant: je zult zien wat voor wonderen dat doet.

Groei en bloei

De chrysant zal gaan bloeien van augustus tot en met november als de eerste nachtvorst begint. Waar de meeste planten in jouw tuin waarschijnlijk al hun loodje hebben gelegd, zal de chrysant nog even bloeien. Zo kun je nog lekker lang genieten van kleur in jouw tuin. Daarnaast bestaan er winterharde en niet-winterharde chrysanten. 

Snoeien

Bloemen die zijn uitgebloeid kun je wegknippen om de groei van de chrysant te bevorderen. Als de chrysant volledig is uitgebloeid, kun je de plant tot ongeveer vijf centimeter boven de grond snoeien. 

Lijst met de 10 beste Chrysant aanbiedingen

Pagina beoordelen?