Een plant die in de zon én schaduw kan staan: dat klinkt te mooi om waar te zijn. Toch zijn de wonderen de wereld nog niet uit, want een vlijtig liesje kan op iedere plek in jouw tuin staan. Daarnaast belonen ze jou ook nog eens met mooie bloemen.

Oorsprong

Van oorsprong komt het Vlijtig Liesje uit Oost-Afrika, maar dan spreken we over de vlijtige liesjes die al eeuwen bekend zijn. Je hebt namelijk ook vlijtige liesjes die afstammen uit een soort uit Nieuw-Guinea. Toch behoren alle soorten vlijtige liesjes tot de balsemienfamilie, wat in Nederland ook wel bekend staat als springzaad.

Vermeerderen

In april kun je beginnen met het zaaien van de vlijtige liesjes in een kweekbak. Bedek de zaden niet met aarde, maar druk de zaadjes wel licht aan. Vervolgens besproei je de zaden met een plantenspuit. Wanneer de zaadjes drie bladeren hebben, mogen ze in een pot met potgrond. In mei mogen ze in de volle grond verder groeien.

Verzorging

Het vlijtige liesje is niet zo’n moeilijke plant, als je de wortels maar niet laat uitdrogen. De vlijtige liesjes verlangen namelijk elke dag naar een slokje water. Zoals net al werd gezegd, mag deze plant in de schaduw en in de zon staan. Wanneer ze in de zon staan willen ze echter wel wat meer water krijgen. Zo mag je maar liefst anderhalf liter water geven als ze op een plek in de volle zon staan.

Groei en bloei

Van de maanden mei tot en met oktober zal het Vlijtige Liesje bloeien. Bovendien zijn sommige soorten van het vlijtige liesje winterhard, maar niet elke. Als je ze wil laten overwinteren, is het verstandig om de planten naar binnen te halen. Ze kunnen namelijk ook gebruikt worden als kamerplant.

Snoeien

Bloemen die zijn uitgebloeid en bladeren die dor zijn geworden kun je beter weghalen. Hierdoor zal jouw plant nog beter groeien dan dat hij daarvoor al deed.

Lijst met de 4 beste Vlijtig Liesje aanbiedingen

3.2/5 - (5 stemmen)