drie courgetten

De courgette is een makkelijke plant om mee te beginnen als je net een moestuin hebt. Deze plant zal jou namelijk binnen no time voorzien van lekkere sappige vruchten, mits je natuurlijk de goede verzorgingstips hanteert.

Zaaien

Als je zaden van een courgetteplant hebt, is het belangrijk om deze niet te vroeg in de grond te stoppen. Ze zijn namelijk gevoelig voor vorst. Zaai ze daarom in half mei tot eind mei. Verspreid de zaden wel, zodat je niet ineens heel veel courgettes in een keer zult krijgen. We snappen trouwens dat je niet kunt wachten om de zaden te zaaien. Je kunt er in dat geval ook voor kiezen om de zaden in huis te laten ontkiemen. Dit kun je doen rond april. 

Verzorging

Courgettes zijn echte zonaanbidders. Gun ze dus een plekje in de warme zon. Bovendien willen ze staan in een grond die luchtig en goed doorlatend is. Geef daarnaast niet te veel water; deze plant is erg gevoelig voor wortelrot. Ook is het belangrijk om het water niet op de plant te gieten maar direct op de grond.

Zoals net al werd benoemd zijn courgettes gevoelig voor vorst. De kans is dus vrij groot dat de courgette het niet overleeft als er vorst op komst is.

Oogsten

Courgettes zijn het lekkerst als ze nog klein zijn. Oogst deze groente dus als ze een grootte hebben bereikt van vijftien tot twintig centimeter lang. Dit gebeurt meestal al in eind juli. Houd de courgetteplant overigens goed in de gaten: na de bloei kan het in een rap tempo gebeuren dat de courgette zijn vruchten levert. Je kunt de courgette het beste afknippen om te voorkomen dat de plant beschadigd raakt.

Snoeien

Je houdt de courgetteplant gezond als je de bladeren regelmatig wegsnoeit. Haal daarom de bladeren weg die beschadigd, geel of dor zijn. Hierdoor steekt de plant geen energie meer in deze bladeren en gaat er meer energie naar het aanmaken van vruchten. Als je de courgetteplant volledig wil terugsnoeien, zorg er dan voor dat er twintig centimeter aan bladstelen overblijft.

Lijst met de beste 10 courgette aanbiedingen

Pagina beoordelen?