Voor het verzorgen van de peperplant hoef je niet veel ruimte te hebben. De plant vindt het overal prima; zelfs op een klein balkon. Bovendien hoef je geen groene vingers te hebben om een succesvolle peperplant te krijgen. Klinkt als de perfecte plant.

Zaaien

In het voorjaar kun je alvast de peperzaden zaaien. Doe dit overigens wel binnen, bijvoorbeeld boven de verwarming of op een andere warme plek. Als ze drie tot vier centimeter groter zijn mag je ze een groter huisje geven. Het is oppassen geblazen als je peperzaden buiten plant; meestal ontkiemen de zaadjes pas bij een temperatuur tussen de twintig en 25 graden. Als je een kas hebt zal dit geen probleem zijn.

Verzorging

Wanneer jouw peperplant binnen staat, wil hij een licht plekje krijgen waar het rond de twintig graden is. Als jouw peperplant buiten staat gaat de voorkeur uit naar een beschutte plek. Zorg er ook voor dat ze op deze plek wel genoeg licht ontvangen. Zet ze dus zo warm mogelijk neer: een serre of kas zal de peperplant geweldig vinden.

De peperplant is niet winterhard. Je kunt ze wel laten overwinteren door ‘m in de winter in huis te zetten. Pas wel op voor ongedierte: deze plant is erg gevoelig voor luis en schimmel.

Oogsten

Eigenlijk kun je op ieder moment een peper oogsten. Je kunt ze namelijk rijp als onrijp eten. Hierbij geldt wel: als de peper rijp is, zal deze drie keer zo heet zijn als een peper die onrijp is. Over het algemeen is de oogst klaar rond juli tot en met oktober. Wanneer je een peper wil oogsten trek je de peper omhoog, waarbij het steeltje zal knakken. Na de oogst kun je de peper een paar dagen tot een week buiten de koelkast bewaren.

Snoeien

Een peperplant vindt het prima om een snoeibeurt te krijgen, maar dit hoeft niet per se. Wel is het belangrijk om de onderste takken weg te halen zodat de onderste twintig centimeter kaal is. 

Lijst met de 10 beste peper aanbiedingen

Pagina beoordelen?