Dahlia

Roze, gele en oranje bolletjes zullen de show stelen in jouw achtertuin. Deze bolletjes staan ook wel beter bekend als de Dahlia. Deze schattige plantjes die hoog in de lucht zullen uittorenen zijn ook nog eens makkelijk in de verzorging.

Oorsprong

Wist je dat dahlia een Griekse meisjesnaam is die ‘bloem’ betekent? Echter, komt de dahlia niet uit Griekenland maar uit Mexico. Rond 1800 begonnen de Nederlanders ook dahlia’s te telen zodat wij ook in onze tuintjes konden genieten van deze kleurrijke verschijningen. De dahlia is familie van de Asteraceae.

Vermeerderen

Als er geen kans meer is op nachtvorst, kun je de dahlia zaaien vanaf midden mei. De dahlia wil op een zeer zonnig plekje staan met een goede, vochtdoorlatende grond. Bedek vervolgens de zaden met een dun laagje potgrond. Als je dahliaknollen wil planten, kan dat vanaf half april tot eind juni. Deze kunnen echter niet tegen nachtvorst

Verzorging

Zoals net al werd gezegd, willen dahlia’s genieten van het zonnetje. Dit betekent natuurlijk wel dat ze meer water nodig hebben. Wanneer je de dahlia in de volle grond hebt staan, zorg er dan voor dat de grond luchtig is. Als je de dahlia in een pot hebt staan, kan het zijn dat deze dagelijks water nodig heeft. Zorg er dan wel voor dat deze gaten onder in de pot heeft zodat het water kan wegstromen. Gelukkig geven deze planten goed aan wanneer het tijd is voor een slokkie: ze gaan dan slap hangen. Oh ja, ze willen ook regelmatig wat voeding krijgen.

Groei en bloei

Dahlia’s worden gemiddeld zo’n vijftig centimeter tot een meter hoog. Dit hangt wel af van het soort dahlia dat je hebt. Ze bloeien van juli tot oktober en zullen stoppen tot het gaat vriezen. Daarnaast zijn dahlia’s niet winterhard; wil je dat de bloem het overleeft, dan moet je de knol voor de vorstperiode uit de grond halen.

Snoeien

Dahlia’s zijn snelle groeiers. Als je de groei nog meer wil bevorderen, is het goed om uitgebloeide bloemen te verwijderen.

Lijst met de 9 beste Dahlia aanbiedingen

Pagina beoordelen?