Over het algemeen is blauw een favoriete kleur als het gaat om tuinplanten. Wanneer dit bij jou ook het geval is, heb je waarschijnlijk wel ergens een lobelia staan. Wij geven jou zeker geen ongelijk, want de lobelia is een prachtige en bescheiden plant om te zien.

Oorsprong

De lobelia kent zo’n tweehonderd broertjes en zusjes en is familie van de Campanulaceae. Deze plant is overal ter wereld te vinden, maar van nature komt de Lobelia voor in Zuid-Afrika. Zelfs tussen de planten en stenen zal de lobelia goed groeien.

Vermeerderen

De zaden van de lobelia kun je onder glas zaaien vanaf maart tot en met mei. Bedek de zaden vervolgens zachtjes aan. Zet de kweekbak op een warm plekje en houd de grond licht vochtig totdat de eerste bladeren verschijnen. Als er drie tot vier blaadjes hebben kun je ze in individuele potjes plaatsen, en in mei kun je ze in de volle grond zetten.

Verzorging

De lobelia houdt van een vochtige grond, want ze zullen het loodje leggen als ze te lang droog staan. Wanneer je water gaat geven, doe dit dan in delen in plaats van een flinke scheut in een keer. Probeer de bladeren met het water geven niet te raken en geef het liefst in de vroege ochtend water. Daarnaast wil de lobelia graag een plekje bemachtigen in de zon met een voedselrijke grond.

Groei en bloei

Lobelia’s groeien vrijwel op elke plek. Ook is de bloeitijd erg lang: van juni tot oktober. Ze zullen vooral in de breedte groeien, in plaats van in de hoogte. Daarnaast zijn niet alle lobelia-soorten winterhard. Als je de lobelia wil laten leven, kun je deze in het najaar oppotten en binnenzetten. Hij wil dan wel graag op een koel plekje staan.

Snoei

Voor een rijkelijke bloeiperiode kun je regelmatig de lobelia snoeien. Doe dit in het midden van het groeiseizoen. Bovendien is het belangrijk om uitgebloeide bloemen weg te halen.

Lijst met de 8 beste Lobelia aanbiedingen

Pagina beoordelen?