Groene kool

Groene kool wordt ook wel savooiekool genoemd. Oorspronkelijk komt deze uit het Middellandse Zeegebied. Je kunt ‘m herkennen aan zijn bladeren. Deze hebben namelijk een opvallende structuur. Oh ja, de smaak van de groene kool is ook zeker opvallend.

Zaaien

Je kunt vanaf april beginnen met zaaien in de volle grond. Zorg ervoor dat er zeker vijftig centimeter tussen de kolen zit. Maak een kuiltje van een centimeter diep en leg hierin de zaden. Leg er vervolgens een laagje aarde over, zodat vogels niet bij de zaden kunnen. Je kunt er ook voor kiezen om de groene kool wat later in het jaar te oogsten. Het is namelijk een eenjarige plant. 

Verzorging

Groene kool heeft niet veel verzorging nodig. Toch is het belangrijk dat je de plant in de beginfase wel wat aandacht geeft. Controleer regelmatig dat er geen ongedierte bij zit: deze zijn dol op kolen. Daarnaast wil de groene kool het liefst in een humusrijke grond staan. Bovendien mag je de kool regelmatig water geven, vooral in droge perioden. Aan het einde van de groei mag je de watergift afbouwen.

Groene kool is winterhard en kan gewoon in de tuin blijven staan.

Oogsten

Als je wil oogsten in de herfst, moet je gaan zaaien rond april. Als je wil oogsten in het voorjaar, dan moet je in mei al beginnen met zaaien. Echter, is het belangrijk om te oogsten bij droog weer en als de binnenkant, ook wel het hart genoemd, goed vast is. De oogst begint als de groene kool rijp begint te worden. Wacht hier niet te lang mee, anders kan het hart gaat barsten.

Snoeien

Je hoeft de groene kool niet te snoeien.

Lijst met de 8 beste groene kool aanbiedingen

Pagina beoordelen?