Hibiscus

Ken je die typische Hawaiiaanse bloemen die je een aantal jaar geleden massaal op zwembroeken en shirts zagen? Die fleurige bloemen horen bij de hibiscus-plant. Tegenwoordig zie je de hibiscus ook vol trots staan in onze tuinen.

Oorsprong

De bekendste hibiscus is niet afkomstig uit Hawaii, maar komt veel voor in een groot gedeelte van Azië. Ook is het de internationale bloem van Zuid-Korea. De hibiscus is familie van de Malvaceae en kent zo’n tweehonderd soorten. 

Vermeerderen

De hibiscus kun je vermeerderen door af te leggen of door baby-hibiscussen weg te halen. Afleggen houdt in dat een tak naar de grond gebogen wordt richting de grond. Vanuit de tak groeien nieuwe wortels, waarna de tak los kan worden geknipt en verplant kan worden. Daarnaast kun je een stekje krijgen door een baby-hibiscus weg te halen. Deze plant maakt namelijk wortelscheuten aan die je eraf kunt snijden en in de grond kunt stoppen.

Verzorging

De hibiscus groeit op vrijwel alle grond, zo lang het water maar goed weg kan spoelen en als het rijk is aan humus. Bovendien staat hij graag op een beschutte, maar zonnige plek. Hoe meer zon hij krijgt, hoe beter hij zal gaan bloeien. Let erop dat hij in de warme zomers niet in de felle middagzon staat, anders kunnen de bloemen verschroeien. 

Groei en bloei

De hibiscus kan wel twee tot drie meter hoog worden en twee meter breed. Vanaf juni begint de hibiscus te bloeien tot en met oktober. De bloemen zijn ongeveer twee dagen mooi en vervolgens laat hij deze vallen. Niet alle hibiscussen zijn winterhard, behalve de tuinhibiscus. Deze heeft in de winter dan ook geen bescherming nodig.

Snoei

Je hoeft de hibiscus niet per se te snoeien. De plant krijgt van nature een mooie vorm. Het is wel belangrijk om de dode takken en bloemen weg te halen. Als je hem te groot vindt worden, kun je hem in maart terug knippen.

Bekijk hieronder de 8 beste Hibiscus aanbiedingen

Pagina beoordelen?