ijzerhard met vlinder

De verbena bonaiensis, in het Nederlands ook wel ijzerhard genoemd, is een razendpopulaire plant. Niet alleen vinden wij als mensen dit een leuke groene verschijning, maar ook onder de vlinders is dit een geliefde plant. 

Oorsprong

Van oorsprong komt ijzerhard uit Europa en Zuid-Amerika. Vroeger werd ijzerhard gebruikt als medicijn tegen verschillende kwaaltjes, waaronder verwondingen door ijzeren wapens. Vandaar ook de naam ‘ijzerhard’. Ook droegen Romeinen vaak een krans van de bloemen om hun nek, omdat dit zou beschermen tegen het kwade. 

Vermeerderen

IJzerhard zaait zichzelf uit, waardoor er in de lente meestal wel weer nieuwe zaailingen tevoorschijn komen. Je kunt ze zelf ook kweken, door zaden vanaf februari tot half april in een kweekbak te zaaien. Deze zullen ontkiemen bij een temperatuur van twintig graden. Vanaf half mei kunnen de piepkleine plantjes in de volle grond worden gezet. Hiervoor moet de vorst wel achter de rug zijn.

Verzorging

IJzerhard wil graag op een zonnige plek staan en in luchtige aarde. Bovendien kan deze plant ook goed tegen uitdroging. Hoe meer zon ze krijgen, hoe dieper ze van kleur worden.

Groei en bloei

Het geliefde plantje kan wel zo’n anderhalf tot twee meter hoog de lucht inschieten. Hoe zonniger hij staat, hoe groter hij wordt. Vanaf juni begint ijzerhard te bloeien tot en met oktober. Hij zal dan prachtige paarse bolletjes tonen die zelfs tot na de zomer hun sierlijkheid behouden. Ook al wordt deze plant gekweekt als eenjarige plant, hij kan wel degelijk de winter overleven. Hij moet hiervoor soms wel wat bescherming krijgen.

Snoei

Wanneer de nieuwe scheuten aan de plant verschijnen, is het de juiste tijd om de ijzerhard terug te snoeien. Meestal is dat rond maart.

Lijst met de 7 beste Ijzerhard aanbiedingen

Pagina beoordelen?