De Japanse kornoelje zien we niet zo heel vaak in de Nederlandse tuinen. Dat is jammer, want het is een echte beauty die langzaam tot leven komt. Hij zal je uiteindelijk belonen met prachtige witte bloemen, mits je hem goed verzorgt.

Oorsprong

Zoals de naam al doet vermoeden, komt de Japanse kornoelje oorspronkelijk uit Japan. Daarnaast komt hij ook uit China en Korea, waar hij in het wild groeit aan bosranden en in bergwouden. Hij dient daar als struik. 

Vermeerderen

De Japanse kornoelje kun je vermeerderen door te zaaien of te stekken. Voor het stekken kun je een tak afsnijden van ongeveer vijftien centimeter lang. De onderste bladeren haal je weg en je stopt de tak in de potgrond. De grond moet wel telkens licht vochtig blijven. 

Verzorging

De Japanse kornoelje wil graag veel ruimte claimen. Plant hem dus op een plekje waar niet te veel planten staan. Daarnaast wil hij op een beschut plekje staan waar hij veel zon krijgt. Bovendien mag je hem ieder voorjaar een flinke scheut voeding geven. Daarnaast moet de grond zuur zijn en hij kan goed tegen droogte, als dit maar niet te lang aanhoudt.

Groei en bloei

Deze heester kan wel zeven meter hoog worden. Naarmate de Japanse kornoelje ouder wordt, hoe breder hij zal groeien. De eerste bloemen zullen tevoorschijn komen rond mei en juni. Eigenlijk is alleen het ronde bolletje in het midden de bloem. Na de bloei zullen er vruchten aan de boom groeien. Daarnaast is deze plant winterhard.

Snoei

Je hoeft de Japanse kornoelje niet per se te snoeien. Hij heeft namelijk al een mooie vorm van zichzelf. Je kunt wel de dode takken en bloemen weghalen.

Bekijk hieronder de 9 beste Japanse kornoelje

Pagina beoordelen?