Japanse sierkers

Vooral de Japanse sierkers is bekende plant onder de Prunussoorten. Als deze boom gaat bloeien, is het een waar spektakel. Hij laat dan mooie roze of witte bloemen zien waardoor het lijkt alsof je je in een sprookje bevindt.

Oorsprong

De bekendste prunussoort, de Japanse sierkers, komt van oorsprong uit het westen van China, Korea en Japan. Daarnaast heeft de Japanse sierkers nog allerlei soorten onder zich. Deze plant is familie van de rozenfamilie, oftewel van de Rosaceae.

Vermeerderen

Je kunt de prunus proberen te stekken, ook al zal dit niet een makkelijke klus zijn. Je kunt een sterke tak afsnijden, net onder en net boven een knoop. Stop deze stek in de grond op een zonnige plek. Deze zullen dan hopelijk in het voorjaar gaan uitlopen.

Verzorging

De Japanse sierkers is niet veeleisend wat betreft de grond waar hij in staat. Een normale, goed doorwaterde grond met kalk is prima. Zorg er echter niet voor dat de grond niet te nat wordt. Je hoeft hem namelijk bijna geen water te geven. Bovendien wil hij graag een plekje in de zon ontvangen. 

Groei en bloei

De fleurige plant heeft een brede kroon die de takken dragen waar roze of witte bloemetjes aan zullen verschijnen. Dit laat hij ongeveer rond april zien, tot mei. Daarna laat hij de bloemetjes vallen. Bovendien is de Japanse sierkers niet winterhard. In de winter laat hij zijn bladeren vallen en er kunnen schijnvruchten aan de plant groeien. Deze zijn niet eetbaar.

Snoei

Je hoeft de Japanse sierkers niet per se te snoeien. Het is namelijk een langzame groeier. Als je hem wel wil snoeien om bijvoorbeeld de plant in vorm te houden, kun je dit het beste doen rond de zomer of aan het begin van de winter.

Lijst met de 9 beste Japanse Sierkers

Pagina beoordelen?