De liguster is familie van de olijven. Net als zijn broertjes en zusjes heeft de liguster een robuuste uitstraling en hebben deze planten weinig verzorging nodig. Ook zorgen ze voor die Mediterrane twist in jouw tuin.

Oorsprong

De soorten van de liguster komen van oorsprong uit Europa, Noord-Afrika, Azië en Australië. Eigenlijk groeit de liguster over de hele wereld en sommigen zeggen dat de liguster inheems is in Nederland. De liguster is familie van de Oleaceae.

Vermeerderen

Je kunt de liguster stekken in de winter, maar dit kun je ook doen in de zomer. De winterstek wordt gemaakt van het houtige stuk van de plant. Je knipt meerdere takken af met een lengte van zo’n tien tot vijftien centimeter. De takken verbind je met elkaar en deze leg je in de koelkast, maar ze mogen niet bevriezen. In de lente haal je de takjes uit de koelkast en je kunt deze overplaatsen naar een kweekpotje.

De zomerstek bestaat uit een deel van halfhout. Ook hierbij knip je een tak af van tien tot vijftien centimeter, maar deze knip je schuin af aan de onderkant. De bovenkant knip je recht. Haal de onderste bladeren eraf en zet de stek in een pot met grond. Houd dit vochtig.

Verzorging

Ligusters houden van direct zonlicht voor minstens een dagdeel. Ook wil de plant water krijgen als de potgrond droog is. In de winter mag je een stuk minder water geven, maar zorg ervoor dat de wortelkluit niet volledig uitdroogt.

Groei en bloei

Een ligusterhaag groeit ongeveer veertig tot vijftig centimeter per jaar. Bovendien kan deze bloeien rond mei, juni en juli. Hij laat dan prachtige witte bloemen zien met een lekkere geur. Na de bloei worden dit zwarte besjes. Fijn, zo’n plant. 

Snoei

Je kunt de liguster voorzien van een nieuwe knipbeurt als het bewolkt is die dag, het liefst in het begin van de herfst of winter. Je kunt de plant drastisch terugsnoeien, want zo komen er nieuwe uitlopers. Bovendien is dit ook de juiste tijd om ‘m in vorm te snoeien.

Lijst met de 10 beste Liguster aanbiedingen

Pagina beoordelen?