Met zijn statige bloemen is de mandevilla een pareltje in iedere tuin. Vanaf mei zal de plant gaan bloeien totdat de eerste vorst heeft plaatsgevonden. Dat betekent extra lang genieten van deze beauty.

Oorsprong

Van nature groeit de mandevilla in Midden- en Zuid-Amerika. Hij werd als eerste gespot in de Braziliaanse gebieden rondom Rio de Janeiro. Toen waren ze al helemaal verliefd op de plant: in 1800 werd deze plant voor het eerst gekweekt.

Vermeerderen

In het voorjaar kun je de mandevilla zaaien. Ze willen graag een warm plekje, dus zaai op een plek waar veel zon komt. 

Verzorging

Zoals net al werd benoemd, houdt de mandevilla van een warm plekje. Een plek in de halfschaduw waar ochtend- of avondzon komt is perfect voor deze plant. Bovendien wil hij regelmatig wat water krijgen en in het voorjaar ook wat voeding. Zorg er wel voor dat het water goed kan weglopen. 

Groei en bloei

Vanaf de vroege zomer tot aan de late herfst zal de mandevilla groeien. Hij zal jou belonen met mooie bloemen mits hij in een grote pot staat. Hij heeft namelijk veel ruimte nodig om te bloeien. Zodra de winter eraan komt, zal de mandevilla het niet overleven. Gelukkig kun je hem wel laten overwinteren door de plant op een lichte plek te zetten waar het boven de tien graden blijft. 

Snoeien

In het voorjaar is het verstandig om de mandevilla terug te snoeien. Haal de lange takken weg, maar zorg er wel voor dat er nog genoeg groene bladeren aan zitten. Bovendien is het altijd aan te raden om dode bloemen weg te halen om de groei te bevorderen.

Pagina beoordelen?