De magnolia is een prachtige boom. Vooral wanneer hij in bloei staat, zal het een lach op jouw gezicht toveren. De vroege magnolia’s beginnen al te groeien in maart en sommige pas in mei. Het is een echte blikvanger in jouw tuin die niet veel aandacht vergt.

Oorsprong

Van nature komt de magnolia uit China, Japan en Noord-Amerika. In hun natuurlijke habitat hebben ze meestal een plek in de bossen of langs oevers van rivieren. Men denkt dat deze plantenfamilie, de Magnoliaceae, wel honderd miljoen jaar oud is. Ruim voor de jaartelling plantten boeddhistische monniken al magnolia’s voor hun tempels, als symbool van reinheid.

Vermeerderen

Je kunt de magnolia vermeerderen door ‘m te stekken of door te zaaien. Wees gewaarschuwd, want dit is geen makkelijk karwei. Nadat de knoppen tevoorschijn zijn gekomen, kun je met een mes of snoeischaar de takken afknippen. Zorg ervoor dat je een stek maakt van halfrijp hout; scheuten die dit jaar zijn opgekomen, maar al bijna zijn uitgegroeid. Verwijder van deze stek de bladeren, behalve de bovenste twee. Doop de onderkant van de tak in stekpoeder gemaakt van turf en schepzand en zet ‘m vervolgens in een pot gevuld met het stekpoeder. Houd ‘m vochtig en wacht geduldig af totdat hij wortels gaat aanmaken.

Verzorging

De grond van de magnolia moet niet te stel uitdrogen. Daarnaast staat hij graag in de zon of halfschaduw. Hij wil wel graag beschut staan tegen de wind. 

Groei en bloei

De magnolia is een vroege bloeier. Als hij eenmaal in bloei staat, kunnen de bloemen wel veertig centimeter groot worden. Helaas blijven deze bloemen maar een paar dagen mooi, maar gelukkig bestaan er ook magnolia-soorten die wel weken mooi blijven. Daarnaast is de magnolia een goede groeier. Een volwassen plant kan wel vijf meter hoog worden. De meeste magnolia’s hebben geen moeite met de winter, maar het is wel verstandig om de knoppen van de plant te beschermen. 

Snoei

Aan het begin van het voorjaar of begin mei kun je de magnolia snoeien, net na de bloeitijd. Het is overigens niet per se nodig om deze plant te snoeien, maar doe dit alleen als het echt nodig is. Bovendien moet je deze nooit in het najaar snoeien, omdat de knoppen al rond september beginnen te groeien.

Lijst met de 10 beste Magnolia aanbiedingen

Pagina beoordelen?