Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: het kweken van prei is geen makkelijke klus. Toch kun je een heel eind komen met lieve woordjes, de juiste verzorging en genoeg aandacht. Zo kun je alsnog genieten van deze heerlijke en gezonde lekkernij. 

Zaaien

Je kunt prei zaaien van eind maart tot half mei. Vanaf juni of juli kunnen de plantjes de volle grond in. Echter, is het eenvoudiger om meteen in de volle grond te zaaien vanaf april. Zet vervolgens de prei in plantgaten van vijftien tot twintig centimeter diep en zet de preiplant in een gat. Als de winter eraan zit te komen is het belangrijk dat je de preien bij elkaar zet en bij strenge vorst kun je ze beter afdekken.

Verzorging

De prei vindt het prettig om in de zon te staan. Hierdoor zal hij goed gaan groeien. Bovendien wil de prei graag in een voedingsrijke en luchtige grond staan. Daarnaast moet je de prei voorzien van water, maar pas op dat je te veel geeft. 

Er bestaan verschillende preisoorten. De een is winterhard, terwijl de andere dat niet is. Het ras dat wel winterhard is, is de winterprei.

Oogsten

Je kunt de preiplant twee keer oogsten. Als de prei een dikte heeft van een potlood kun je hem al oogsten. Je knipt vervolgens het bovenste gedeelte van het groen af en plant dit opnieuw in de bodem, op een diepte van ongeveer twintig centimeter. Het lekkerste is om de prei meteen op te eten maar je kunt hem prima nog een aantal dagen bewaren.

Snoeien

De wortels van de preiplant moeten gesnoeid worden. Hiermee stimuleer je de groei van een nieuwe plant. Ook kun je de bladeren van de preiplant wegsnoeien. Overigens is dit niet per se nodig.

Lijst met de 10 beste Prei aanbiedingen

Pagina beoordelen?