De ridderspoor is het pareltje onder de vaste planten. Geen een plant heeft namelijk zulke grote bloemen als de ridderspoor. Het zal dan ook een echte eyecatcher zijn in jouw tuin dankzij de verticale en kleurrijke accenten.

Oorsprong

Riddersporen bestaan al heel lang en zijn afkomstig van het Middellandse Zeegebied. De botanische naam van ridderspoor is Delphinium wat ‘dolfijn’ betekent, omdat de knoppen van de bloem lijken op een dolfijnenhoofd. Er zijn zo’n 250 soorten die te vinden zijn op het noordelijk halfrond.

Vermeerderen

Als je al in het bezit bent van een ridderspoor, kun je eenvoudig zaad winnen uit de bloemen en het zaad zal eruit vallen. De beste tijd om dit te doen is in juli of augustus. Je kunt deze zaden planten van maart tot eind mei. Dat laatste geldt ook voor gekochte zaden.

Verzorging

Riddersporen vragen veel aandacht. Het beschikken van groene vingers is eigenlijk een pre wanneer je deze plant aanschaft. Zo heeft deze plant veel voeding en veel zon nodig. Daarnaast moet de grond luchtig zijn die vochtdoorlatend én vochtig is. Ook vragen ze ieder jaar een flinke portie voeding en bovendien mag de grond in de winter niet te vochtig zijn. 

Groei en bloei

De ridderspoor kan wel tachtig tot 170 centimeter hoog worden. In juni zal deze groene vriend blauwe bloemen krijgen tot en met augustus. De plant sterf in het najaar nadat hij is uitgebloeid, bovengronds af. Hij zal in het voorjaar weer uitlopen want gelukkig kan deze plant tegen vorst.

Snoei

Knip na de eerste bloei de uitgebloeide stengels terug tot zo’n dertig centimeter boven de grond. Je moet er echter wel voor zorgen dat er nog een jonge scheut aan de stengel zit. Het is belangrijk om na de snoei de plant te bemesten.

Lijst met de 3 beste Ridderspoor aanbiedingen

Pagina beoordelen?