Rode biet, wie is daar niet dol op? Het leuke aan rode biet is dat je deze eenvoudig in jouw eigen tuin kunt kweken. Het is geen lastige klus om rode biet te kweken, maar het is wel aan te raden om ze zo af en toe te checken.

Zaaien

Je kunt beginnen met voorzaaien rond eind februari. Doe dit wel onder glas zodat ze alvast kunnen ontkiemen. Aan het einde van de maand maart mogen de plantjes naar buiten in de volle grond. Doe dit in ieder geval niet later dan juni, want dan kunnen de planten niet meer tot een gewenst formaat. 

Verzorging

Je moet de rode biet voldoende water geven, vooral tijdens het groeiseizoen. Als de rode biet in een pot staat mag je vrijwel elke dag water geven. Als de biet in de volle grond staat mag je water geven tijdens langdurige droogte. Daarnaast wil de biet een plekje krijgen in de zon of halfzon en moet de grond goed doorlatend zijn. 

Rode bieten kunnen goed tegen vorst. Je kunt ze in de tuin laten overwinteren als je de juiste voorbereidingen treft. Zo is het belangrijk dat de grond droog is en dat ze worden aangeaard met een extra laag grond.

Oogsten

Meestal kun je rode bieten oogsten tussen juni en november. In juni is de oogst klaar van het vroege zaaien en in november is de oogst klaar van het zaaien in de zomer. Het oogsten gaat vrij makkelijk: je trekt de biet met loof en al uit de grond. Bovendien is het loof van de biet ook eetbaar. Het is wel belangrijk om het loof direct na het oogsten van de biet af te snijden. Als je dit te lang laat zitten wordt de biet zacht.

Snoeien

Je hoeft de biet niet te snoeien. 

Lijst met de 10 beste Rode biet aanbiedingen

Pagina beoordelen?