Mais kan wel twee meter hoog worden en rijkelijk gevuld zijn met maiskolven. Als je dus zelf mais wil gaan kweken is het belangrijk dat je genoeg ruimte hebt voor deze groente. Wist je dat mais oorspronkelijk uit Mexico komt?

Zaaien

Je kunt beginnen met voorzaaien in potten rond begin of half april. De zaden hebben namelijk een temperatuur nodig van achttien graden om te kunnen ontkiemen. Vanaf half mei mag je de zaden uit de potten halen en in de volle grond zaaien. Als je rechtstreeks wil zaaien in de volle grond, begin dan aan het begin van de maand mei. 

Verzorging

Mais gaat het goed doen op een luchtige kleigrond, maar zal het ook prima vinden om te staan in een zandgrond. Bovendien wil de maisplant op een zonnige plek staan. Daarnaast hoeft de maisplant niet heel veel water te hebben. Wel mag je in droge periodes extra water geven.

Mais kan redelijk goed tegen vorst. Echter, als er vorst diep in de grond zit, mag er bijgezaaid worden.

Oogsten

Meestal kun je mais oogsten vanaf begin augustus tot en met eind september. Dit is echter wel afhankelijk van het soort ras. De meeste maisplanten zullen een of twee maiskolven laten groeien. Wacht niet te lang met oogsten: na enige tijd verliezen ze hun sap.

Snoeien

Soms kan een maisplant aan de zijkant lange stengels laten groeien. Deze kun je beter weghalen: de plant steekt veel energie in deze zijtakken die vrijwel nooit tot een grote tak zullen groeien. Wanneer je deze zijtakken weghaalt gaat de energie naar het produceren van vruchten. 

Lijst met de 3 beste Mais aanbiedingen

Pagina beoordelen?