De rozemarijn komt van oorsprong uit het Middellandse Zeegebied. Hier vindt hij het prima om tussen de rotsen te groeien, genietend van de zon. Niet alleen daar groeit de rozemarijn goed, deze plant zal het ook goed doen in jouw Nederlandse woonkamer of tuin.

Planten

Je kunt de rozemarijn planten in zowel de volle grond als een pot. Het is wel goed om te benoemen dat de rozemarijn het liefst in de volle zon staat op een beschutte plek. De rozemarijn heeft ongeveer tachtig vierkante centimeter nodig. Plant een rozemarijn echter niet in de winter in de grond, maar in de lente of zomer. Daarnaast houdt hij niet van natte voeten; leg daarom op de bodem een laagje grind of stenen.

Verzorging

Zoals net al werd benoemd, wil de rozemarijn veel zon ontvangen en op een beschut plekje staan. Ook heeft de rozemarijn niet veel water nodig. Als de rozemarijn in de grond staat, kun je hem eigenlijk een beetje verwaarlozen. De rozemarijn in een pot vraagt wel wat meer aandacht: de grond moet tussen de gietbeurten door droog zijn. Het water moet wel goed uit de grond kunnen weglopen.

De rozemarijn is winterhard, maar wel gevoelig voor vorst. Vooral voor jonge rozemarijnplanten is vorst gevoelig. Pas dus op met veel regenval in de winter. Als je een rozemarijn in een pot hebt staan, kun je deze naar binnen halen en bijvoorbeeld in de garage zetten. Als de rozemarijn in de volle grond staat, kun je rondom de voet van de plant een hoop bladeren of stro neerleggen. 

Oogsten

Eigenlijk kun je ieder moment de rozemarijntakjes plukken die je nodig hebt. Nadat je dit hebt geplukt zal de rozemarijn gewoon vrolijk doorgaan met groeien. Het is echter wel belangrijk om bij een jonge rozemarijnplant niet te veel blaadjes te oogsten. Hij moet namelijk eerst voldoende wortels en blad aangemaakt hebben en sterk genoeg zijn.

Vermeerderen

Je kunt de rozemarijn vermeerderen door hem te stekken of te zaaien. Stekken is overigens wel een snelle manier. Dit doe je simpelweg door een stevige zijtak van de hoofdtak af te trekken. Haal de onderste bladeren weg en zet deze in een pot met potgrond. Geef de stekjes direct water en dek deze af met een plastic zakje. Zet ‘m in de tuin en hij zal gaan groeien als een speer.

Lijst met de 10 beste Rozemarijn aanbiedingen

Pagina beoordelen?