Steenzaad is een schattig plantje dat blauwe bloemen vormt wanneer het in bloei staat. Het plantje groeit op rotsen en is daarmee geschikt voor tuinen die een Mediterrane sfeer willen nabootsen.

Oorsprong

De steenzaad wordt ook wel Parelzaad of Lithodora genoemd en komt oorspronkelijk uit Zuid-Europa. Deze plant is familie van de Boraginaceae.

Zaaien

In plaats van de steenzaad te zaaien, kun je deze stekken. Je doet dit simpelweg door de topjes van de stengels eraf te knippen van kruidachtige stekken. Stop deze stekjes in een zanderige grond.

Vermeerderen

De steenzaad is nogal kieskeurig als het aankomt op de standplaats. Deze wil namelijk alleen op rotsen groeien en het liefst ook nog in de volle zon. Ook moet de grond vrij droog blijven. Klinkt als de perfecte plant, maar ook in de winter moet je de grond zo droog mogelijk zien te houden. Oh ja, behalve in de lente; dan mag de grond licht vochtig zijn. Ook moet de bodem kalkvrij zijn.

Groei en bloei

De steenzaad groeit de hele zomer door, van mei tot en met augustus. Dit plantje zal zo’n vijftien centimeter hoog worden, omdat de dunne takjes gaan verhouten. Wanneer de winter aanbreekt, is het goed om op de Steenzaad te letten. Deze is namelijk niet volledig winterhard. Als het echt hard gaat vriezen, kun je deze instoppen met bijvoorbeeld bladeren of sparrentakken.

Snoei

Als de steenzaad is uitgebloeid, kun je de stengels inkorten zodat de plant mooi klein blijft. Ook wordt hierdoor de groei voor het volgende jaar gestimuleerd. 

Lijst met de 3 beste Steenzaad aanbiedingen

Pagina beoordelen?