Een robuuste uitstraling, geschikt voor privacy en onderhoudsvriendelijk: dat is de taxus. Deze plant wordt vaak gebruikt als haagplant. Omdat het zo’n langzame groeier is, is het een makkelijke plant als het gaat om verzorging. 

Oorsprong

De Taxus behoort tot de Taxaceae-familie. Van nature komt deze plant voor in Europa, Noord-Afrika en het zuidwesten van Azië. Dit is de enige boom onder de beuken die kan groeien op zure en alkalische grond. De taxus wordt ook wel Venijnboom genoemd. 

Vermeerderen

Je kunt de taxus vermeerderen door ‘m te stekken. Knip tussen het einde van de zomer en het begin van de herfst een halfrijpe tak af, die tussen de tien tot vijftien centimeter lang is. Plaats de stek in een pot met potgrond en houd deze vochtig. Als het stekje groot genoeg is geworden, kun je hem verplaatsen naar zijn definitieve plek.

Verzorging

De Taxus hoef je niet veel water te geven, behalve als het extreem droog weer is en direct na het planten. Een taxus die op een zandbodem staat moet je wel meer water geven. De Taxus kan zowel in de zon als in de schaduw geplant worden. Je mag hem ook zo’n twee keer per jaar wat voeding geven. 

Groei en bloei

Per jaar groeit de taxus vijftien tot twintig centimeter. Het is dus geen snelle groeier, maar ook zeker niet de langzaamste. Daarnaast kan de taxus ook bloeien, ook al is dit niet opvallend. Dit gebeurt meestal tussen april en mei. Als klap op de vuurpijl is de taxus zeer winterhard.

Snoei

Het maakt niet uit wanneer je de taxus gaat snoeien, zo lang het maar boven het vriespunt is. Eigenlijk is de ideale periode tussen mei en half juli. En je weet wat ze zeggen: snoei is groei.

Lijst met de 3 beste Taxus aanbiedingen

Pagina beoordelen?