Vetkruid wordt ook wel Sedum genoemd. Vetkruid staat bekend om zijn vlezige, glanzende bladeren waar hij water in opslaat. Dit betekent dat deze plant goed tegen droogte kan, en daarnaast is het ook een lust voor bijen en vlinders.

Oorsprong

Vetkruid is familie van de Crassulaceae met zo’n vier- tot vijfhonderd soorten die te vinden zijn op het gehele noordelijk halfrond. Van oorsprong komt deze plant uit de bergen en is dus uitermate geschikt voor tuinen die veel bestaan uit stenen en rotsen. 

Vermeerderen

Je kunt zaden van de vetkruid vanaf maart tot en met augustus zaaien. Dit zaad zal ontkiemen op een vochtige en warmte plek. Druk het zaad voorzichtig aan en houd deze vochtig. Als je al een volwassen vetkruid-plant hebt, kun je hier ook de zaden uitharken. Er zullen vanzelf kleine plantjes uitgroeien.

Verzorging

Zoals net al werd benoemd, kan de vetkruid goed tegen droogte. Deze kan dus prima een waterbeurt overslaan. Wanneer de bladeren beginnen te rimpelen, mag hij wat extra water. Als de vetkruid in een pot staat, moet je opletten dat er geen water onder in de pot blijft staan. Bovendien wil deze plant een plekje bemachtigen in de zon, maar wel uit de wind.

Groei en bloei

Vetkruid groeit vanuit pollen en zullen volwassen planten worden met vlezige bladeren. In de winter zal hij stoppen met groeien en uiteindelijk afsterven, om in de lente weer prominent boven de aarde uit te steken. De vetkruid zal bloeien in augustus en september met bloemetjes die menig bij lekker zal vinden.

Snoei

In principe hoef je de vetkruid niet te snoeien, omdat deze zelf in de winter afsterft. Je kunt in oktober de dode bloemen tot net boven de grond af afknippen. Als je het mooi vindt, kun je deze ook laten zitten. Vervolgens kun je deze in maart afknippen. 

Lijst met de 10 beste Vetkruid aanbiedingen

Pagina beoordelen?