Ken je dat, dat jou plant water laat druppelen uit de bladeren? Hier kan een erg goede reden voor zijn, maar wil jij nou weten wat dit te betekenen heeft en of jij je zorgen moet maken over jouw groene parel? Lees dan snel verder!

Druppels

Valt het jou op dat je plant opeens begint met het druppelen? Dan is hier een goede reden voor. Dit druppelen wordt ook wel guttatie genoemd. Vaak noemt men de guttatie van de plant ook wel huilen. 

Deze druppels kunnen geen kwaad en heeft eigenlijk een hele goede reden. Het druppelen heeft te maken met de waterbalans van je plant. Planten geef je natuurlijk water, maar dit wordt ook weer verdampt. Zodra je je planten iets te veel water hebt gegeven zal hij dus gaan huilen. Dit omdat het water via de poriën van de plant wordt verdampt. 

Wist jij daarnaast dat planten ‘s nachts deze poriën sluiten? Terwijl ze hun poriën sluiten neemt de plant nog wel water op. Op deze manier kan er een soort overdruk ontstaan bij je groene vriend. Je plant wil dit natuurlijk zo snel mogelijk oplossen en om dit te kunnen oplossen perst het plantje het water via het blad naar buiten. Hierdoor ontstaan de druppels dus aan de bladeren van jouw plant.

Verder is dit huilen totaal niet schadelijk voor jouw plant, wel is het een wake up call voor jezelf. Op deze manier kan je er namelijk achter komen dat je je plant te veel water geeft.

Kan je hier iets tegen doen? 

Zoals hierboven al benoemd werd is het een teken dat je je plant te veel water geeft. Daarom is het van belang om iets minder water te geven. Zodra je voelt en ziet dat de aarde droog is geeft je je plant een beetje water. Dit hoeft niet meteen een hele plons te zijn, je plant is al blij met over de dag heen kleine beetjes water. Planten zijn al erg snel blij, overdrijf dus niet en kijk wat jouw plant nodig heeft om gelukkig te zijn.

Veelgestelde vragen

Wat is guttatie?

Als er waterdruppels uit jouw plant komen, is dat guttatie. Het overtollige water wordt namelijk via de poriën naar buiten gebracht.

Is guttatie gevaarlijk voor mijn plant?

Guttatie is niet gevaarlijk voor jouw plant, maar kunnen wel schade veroorzaken aan jouw vloer of meubels. Check dus regelmatig of jouw plant aan het huilen is.

Wat kan ik doen tegen guttatie?

Je kunt de planten iets minder water geven door guttatie te voorkomen.

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *