Je kent het wel, je favoriete plant laat haar bladeren hangen. Hier kunnen verschillende redenen voor zijn. Maar wat zijn deze redenen nou eigenlijk en wat kan je hier het best tegen doen? Hieronder bespreken wij het allemaal met jou.

Te weinig voeding

Het kan zijn dat je plant gaat hangen omdat hij te weinig voeding krijgt. Planten halen natuurlijk hun voeding uit de aarde. Het kan zijn dat je plant hier te weinig van krijgt. Daarom wordt het aangeraden om je plant af en toe wat extra voeding te geven. Het verschilt natuurlijk welke voeding je moet geven qua plant. Maar bij een kamerplant kan je gewoon simpele plantenvoeding toevoegen aan de aarde.

Teveel of te weinig water

Iedereen weet wel dat planten natuurlijk water nodig hebben. Het is heel simpel, als jij je plant te weinig water geeft, gaat hij hangen. Maar als jij je plant te veel water geeft gaat hij ook hangen. Daarom is het van belang dat je je plant genoeg water geeft maar ook weer niet te veel. Heb jij je plant toch te veel water gegeven dan kan je een keukenpapiertje op de aarde leggen en zo trekt het vocht uit de aarde. Ook kan het zijn dat jouw plant het overige water het toch uit de plant eruit huilt. Dit huilen is een ander woord voor guttatie. Guttatie heeft te maken met de waterbalans van je plantje. Je geeft je plant natuurlijk water, dit wordt vervolgens verdampt via de poriën van de plant. Hierdoor komen er druppels aan de bladeren te hangen. 

Standplaats

Sommige planten vinden het fijn om in de schaduw te leven. Maar er zijn natuurlijk ook planten die juist veel zon nodig hebben. Heb jij een plant teveel in de schaduw staan die juist veel zon nodig heeft, dan kan het ook zijn dat je plant gaat hangen.

 Daarom is het van belang dat je van tevoren goed weet wat jouw plant nodig heeft. Dit kan je voor de aankoop bijvoorbeeld vragen bij het dichtstbijzijnde tuincentrum, je kan natuurlijk ook googelen. Op deze manier weet jij precies wat jouw groene vriendjes nodig hebben en zijn die hangende bladeren zo verleden tijd.

Veelgestelde vragen

Waarom hangen de bladeren van mijn plant slap?

Wanneer de bladeren slap gaan hangen, kan het zijn dat jouw plant dorst heeft. Als dit na een waterbeurt is opgelost, is het probleem weg. Als de bladeren nog steeds slap hangen, kan het zijn dat de plant voedingstekort heeft of niet genoeg zon krijgt.

Wanneer heeft mijn plant last van wortelrot?

De bladeren kunnen ook gaan slap hangen als jouw plant last heeft van wortelrot. Wortelrot is dat de wortels aan het verrotten zijn doordat de plant te veel water heeft gekregen.

In welke periode kan ik mijn plant voorzien van voeding?

Plantenvoeding geef je in de lente of zomer. Doe dit vooral niet in de winter: dan is de plant in winterrust.

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *