Groene inhoudsopgave

Heb jij je eigen moestuin, maar staat die merendeel in de schaduw? Dat is natuurlijk helemaal geen probleem, maar voor sommige plantjes kan dat wel een probleem zijn. Gelukkig zijn er genoeg planten en groenten die het goed doen in de schaduw. Wil jij graag weten welke groenten dit zijn? Lees dan vooral snel verder en wie weet heb jij binnenkort nieuwe plantjes en groentes in je moestuin! 

1. Spinazie

Als je graag groenten zoekt die echt in de volledige schaduw kan staan, dan kom je al snel uit bij spinazie. Die kan namelijk erg goed tegen een plekje in de volle schaduw. 

Zoals al veel mensen weten is spinazie erg gezond en zit het vol met verschillende vitaminen. Daarom is het ook een goede reden om dit zelf te gaan kweken, op deze manier ga je het namelijk misschien wel vaker eten. Hierdoor ben je weer gezond bezig. 

Spinazie is best makkelijk te kweken in een moestuin. Je hebt vaak twee verschillende zaadjes die je kan halen. Zo heb je bijvoorbeeld de scherpzaadjes en die groeien erg snel, die plant je dan ook al tussen februari en april. Dan heb je ook nog het rondzaad, die kan je gaan planten in de zomer. Vaak wordt het aangeraden om de spinazie te kweken in volle grond, dit is namelijk de beste grond voor ze en groeien ze het beste in.

2. Sla

Sla kan erg lekker zijn om zelf te gaan kweken en het wordt ook vaak gedaan door mensen. Er zijn verschillende soorten sla wat je kan kweken, denk bijvoorbeeld aan de welbekende ijsbergsla. Tegenwoordig heb je ook allemaal verschillende soorten sla die je kan gaan planten, zo heb je bijvoorbeeld de winterpostelein of de snijsla. Elke sla is toch weer anders dan de andere sla. Neem bijvoorbeeld de snijsla, die is van zichzelf best wel stevig, maar wordt niet een echte krop.

Als je van plan bent om je eigen sla te gaan kweken, dan wordt het vaak aangeraden om dit te doen in de volle grond. Zorg er wel voor dat de grond niet al te vochtig is, want dat is niet goed voor de kropsla. 

Je kan de sla beginnen met planten rond mei of juli. Dit zijn namelijk vaak de maanden waarin het wordt gedaan. Dit wordt dan ook zeker aangeraden om te doen. Als je merkt dat je de sla kan gaan oogsten, dan wordt het wel aangeraden om het zo snel mogelijk te eten. Anders kan de sla best wel snel slap worden. 

3. Rucola 

Rucola is erg makkelijk te kweken en het kan ook erg goed tegen de kou. Je kan eigenlijk het hele jaar door wel rucola gaan planten en ook kweken. Vaak wordt het tussen de maanden februari en september gedaan. Je hebt dus genoeg tijd om rucola te gaan kweken en planten. 

Rucola kan je het beste planten in de volle grond, dit is namelijk de beste grond om het in te planten. Je kan de rucola gaan oogsten als jij zelf merkt dat het goed genoeg is. Op dat moment kan je de blaadjes eraf halen, vaak is het zo als je de blaadjes eraf haalt dat er ook weer nieuwe gaan groeien. 

Het moment dat je de bladeren eraf hebt gehaald, kan je ze ook lekker gaan opeten en toevoegen aan verschillende gerechten. 

Veelgestelde vragen:

Kan je verschillende soorten sla kweken?

Zeker, er zijn vele soorten sla die je kan kweken en uiteindelijk ook oogsten.

Kan je eigen gekweekte rucola ook eten?

Jazeker, als jij eigen rucola in je moestuin hebt, kan je dit ook zeker eten.

Groeien de scherpzaadjes snel van spinazie?

Ja, deze groeien over het algemeen erg snel.

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *