De witte vlieg is een van de weinige beestjes die we met het blote oog kunnen zien leven op onze plant. Je herkent ze aan – de naam zegt het al – zijn witte uiterlijk en zijn vleugeltjes. De vlieg wordt zo’n een tot drie millimeter groot nadat ze het leven als larve achter zich hebben gelaten. De witte vlieg vindt vooral jonge bladeren aantrekkelijk. Om van deze vervelende beestjes af te komen, moet je helaas wel wat werk verrichten.

Oorzaak

De witte vlieg zie je vaak bij planten die staan in een ruimte waar de luchtvochtigheid laag is. Bovendien geven ze de voorkeur aan temperaturen boven de twintig graden. Meestal raakt een plant besmet met witte vlieg als deze een tijd heeft buitengestaan. Check jouw plant dus altijd op witte vliegjes als je jouw plant weer naar binnenhaalt.

Schade

De witte vlieg haalt voedingsstoffen uit de bladeren door in het blad te steken. Hierdoor kan jouw plant gele bladeren krijgen die uiteindelijk zullen afvallen. Bovendien heeft de witte vlieg giftig speeksel waar jouw plant niet zo blij van wordt. Ook kan de witte vlieg zorgen voor virussen en daarnaast kan dit beestje honingdauw achterlaten wat weer kan zorgen voor schimmels. Een heel waslijst, dus.

Behandeling op natuurlijke wijze

Zoals net al werd genoemd, is de witte vlieg behoorlijk lastig om te bestrijden. Je kunt de plant inclusief de witte vliegjes onder de douche zetten. Zet de temperatuur van de douche een tikkeltje lager en zorg dat de straal hard is. Let er ook op dat je de poppen en eitjes weghaalt. Als de witte vlieg blijft terugkomen, moet je even verder lezen.

Behandeling met bestrijdingsmiddelen

Gelukkig bestaan er meerdere bestrijdingsmiddelen die ervoor kunnen zorgen dat de witte vlieg verdwijnt uit jouw plantenkolonie. Fijn! Wel moet je hiervoor de juiste middelen in huis halen. Wij hebben alvast het vooronderzoek gedaan: check hieronder de vijf beste bestrijdingsmiddelen tegen witte vlieg.

Veelgestelde vragen:

Wat voor schade maakt de witte vlieg aan jouw plant?

Omdat de witte vlieg voedingstoffen verkrijgt door in de plant te steken, worden de bladeren geel die er uiteindelijk af zullen vallen. Ook kan de witte vlieg voor virussen en schimmels zorgen. Het giftige speeksel van deze beestjes kan ook nog eens erg slecht zijn voor je plant.

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *