Groene inhoudsopgave

Hoor jij tot de groep die nog nooit een plant heeft verpot? Dan komt daar nu hopelijk verandering in. Het is namelijk verstandig om eens in de zoveel tijd al jouw planten te verpotten. Ze willen graag in een nieuw huisje zodat hun wortels verder kunnen groeien, waardoor ze ook nieuw blad gaan aanmaken. Lees hieronder meer waarom, hoe en wanneer je een plant moet verpotten naar een grotere pot.

Waarom?

Een voor een zie je nieuwe bladeren de grond uit komen. Dat is natuurlijk een teken dat de plant als een jekko gaat! Ook onder de grond maakt jouw plant alsmaar nieuwe wortels aan. Het is daarom ook niet zo gek dat jouw plant op den duur geen ruimte meer heeft om nieuwe wortels aan te maken. Om die reden is het belangrijk dat jij ieder jaar jouw plant verpot. Nu heeft jouw plant meer ruimte en hij heeft nieuwe voeding gekregen: zo kan jouw plant nog een tijdje mee.

Hoe?

Haal de plant uit zijn huisje. Haal voorzichtig de oude potgrond deels weg – de wortels hoeven niet helemaal tevoorschijn te komen. Kies vervolgens een pot dat twintig centimeter groter is dan de oude pot. Wanneer je kiest voor een pot waar geen gat onderin zit, kun je ervoor kiezen om de plant eerst in een binnenpot te zetten. Hier zitten namelijk gaten in wat ervoor zorgt dat het water weg kan lopen. Wanneer je geen binnenpot hebt en dus ook geen buitenpot met een gat, kun je de pot het beste vullen met vulcastrat of hydrokorrels. Leg een klein laagje van deze stenen op de bodem van de pot en deze zullen het overtollige water opvangen. Schep vervolgens nieuw potgrond in de gekozen pot en maak een holletje. Zet hier vervolgens jouw plantje in en druk dit voorzichtig aan; niet te hard, want dan kan er geen zuurstof meer bij de wortels komen.

Wanneer?

De vogeltjes fluiten, de koeien mogen weer naar buiten en de bloemen beginnen te groeien. Lente! Dit is ook een teken dat jij mag gaan verpotten. In de lente start namelijk de groeiperiode van alle plantsoorten en dus ook van jouw groene vrienden thuis. Bovendien kunnen ze in deze periode het beste de shock verdragen wanneer ze in een ander potje terechtkomen. Stel het verpotten dus uit in de koude winterdagen.

Veelgestelde vragen:

Hoe verpot je een plant?

Eerst haal je de plant uit de pot, vervolgens verwijder je voorzichtig wat van het oude potgrond. Hierna kun je de plant in een nieuwe pot plaatsen met nieuwe potgrond. Zorg ervoor dat de pot groot genoeg is, zodat jouw plant lekker door kan groeien.

Hoe vaak verpot je een plant?

Je dient elk jaar je plant te verpotten. Dit is vooral slim als het een jonge plant of jouw plant enorm hard groeit.

Waar let je op bij het verpotten?

Het is belangrijk dat je de plant niet té hard aandrukt. Hierdoor kunnen de wortels minder zuurstof krijgen.

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *