hoekjes in tuin

In de tuin wil je natuurlijk de ruimte optimaal benutten. Het is daarom ook leuk om verschillende zithoekjes in de tuin te creëren, zodat je met de zon mee kunt verplaatsen. Daarnaast staat het ook erg leuk om meerdere hoekjes in de tuin te maken: dit staat erg knus. Hoe je verschillende zithoekjes creëert, zetten we hieronder voor je op een rij.

Bepaal de plekken van de hoekjes

Voordat je verschillende hoekjes gaat creëren, is het natuurlijk eerst belangrijk om de plekken te bepalen. Waar heb je het meeste zonlicht, en wil je ook wat hoekjes creëren in de schaduw? Zo kun jij zelf bepalen of je in de zon of schaduw gaat zitten. Daarnaast kun je ook nadenken over de privacy, het uitzicht en de beschutting van de hoekjes. Het zithoekje moet natuurlijk wel aantrekkelijk zijn om er daadwerkelijk plaats te gaan nemen.

hoekjes in tuin creëren

Keuze van meubilair

Als je eenmaal de plekken van de hoekjes hebt bepaald, is het tijd voor de tweede stap. En dat is nadenken over welk meubilair jij in deze hoekjes wil plaatsen. Zo kun je in het ene hoekje een lekkere loungeset zetten, terwijl je in dat andere hoekje een knus bistrosetje neerzet. Je kunt natuurlijk ook op een geschikte plek een hangmat plaatsen, bijvoorbeeld tussen de pergola of tussen twee stevige bomen. Houd ook rekening met het materiaal van het meubilair, zoals de overwegingen voor duurzaamheid, comfort en de hoeveelheid onderhoud die je eraan moet plegen.

Creëren van sfeer

Zoals net al werd benoemd, geven hoekjes een knusse uitstraling. Met andere woorden kan het echt meer sfeer in de tuin brengen. Om de hoekjes nog gezelliger te maken, komt decoratie natuurlijk goed van pas. Denk bijvoorbeeld aan een kussen in de loungeset, een plaid onder het bistrosetje en een leuke verlichtingsslinger bij de hangmat. Zo creëer je bijvoorbeeld het Ibiza-gevoel, of juist het strandpaviljoen-idee. Je kunt natuurlijk ook dezelfde stijl creëren die je in jouw huis hebt. Het is maar net waar jij blij van wordt: jij moet er natuurlijk zitten. Vergeet ook zeker niet wat planten in deze hoekjes te zetten, of laat een klimplant tegen de gevel opgroeien. Zeg maar hallo tegen een sfeervol hoekje!

Functionaliteit en gemak

De hoekjes moeten, naast dat ze gezellig zijn, ook een functie hebben en praktisch zijn. De hoekjes moeten natuurlijk op een goede plek zitten, maar het is ook slim om na te denken hoe praktisch dit is. Als het bijvoorbeeld een hoekje wordt dicht bij een deur of aan de rand van een pad, kan het zijn dat het hoekje al gauw in de weg gaat zitten. Het is juist slim om ook na te denken of je bij dit plekje ook ruimte overhoudt voor bijvoorbeeld een parasol of een terrasverwarming. 

Onderhoud en verzorging

Als de zithoekjes zijn gecreëerd, kan het chillen beginnen. Maar nadat er is gechilld, is het ook belangrijk om de zithoekjes weer netjes achter te laten. Zo moeten de tuinmeubelen worden schoongemaakt, maar natuurlijk ook de bijbehorende accessoires. Maak ze vrij van zand en stof, zodat het hoekje zo mooi mogelijk blijft. Ook is het slim om bepaalde onderdelen binnen te zetten bij koud weer of als het regent, bijvoorbeeld de kussens. Heb je een hoekje gecreëerd met veel planten? Zorg er dan ook voor dat je deze planten goed verzorgd. Een hoekje dat is omringd met dorre planten is natuurlijk geen gezicht en nodigt niet uit om daar plaats te gaan nemen. Zorg er daarom voor dat je de planten regelmatig water geeft, snoeit en bemest waar nodig. 

Veelgestelde vragen over het creëren van hoekjes in de tuin

Waar moet ik rekening mee houden bij het kiezen van een locatie voor mijn zithoekje in de tuin?

Overweeg factoren zoals zonlicht, schaduw, privacy en uitzicht.

Welk type tuinmeubelen zijn het meest geschikt voor een zithoekje in de tuin?

Dit hangt af van de beschikbare ruimte en je persoonlijke voorkeur. Populaire opties zijn loungesets, bistrosets en hangmatten.

Welke materialen zijn het beste voor tuinmeubelen?

Kies materialen die duurzaam zijn, weinig onderhoud vereisen en comfortabel zijn, zoals teakhout, aluminium, rotan of kunststof.

Hoe kan ik een gezellige sfeer creëren in mijn zithoekje in de tuin?

Voeg decoratieve elementen toe zoals kussens, plaids, decoratieve verlichting en planten om de sfeer te verbeteren.

Welke planten zijn geschikt voor een zithoekje in de tuin?

Kies voor planten die de sfeer versterken en passen bij de stijl van je tuin. Denk aan bloeiende planten, klimplanten en geurige kruiden.

Hoe kan ik mijn zithoekje in de tuin beschermen tegen weersinvloeden?

Overweeg het plaatsen van parasols, luifels of terrasverwarming om beschutting te bieden tegen zon, regen en kou.

Hoe kan ik mijn zithoekje in de tuin gezellig maken voor ’s avonds?

Gebruik buitenverlichting zoals lantaarns, sfeerverlichting of vuurkorven om een warme en uitnodigende sfeer te creëren.

Hoe kan ik mijn zithoekje in de tuin praktisch inrichten?

Zorg voor gemakkelijke toegang tot voorzieningen zoals een waterbron en opbergruimte voor tuinkussens en accessoires.

Hoe kan ik mijn zithoekje in de tuin onderhouden?

Regelmatig schoonmaken en onderhouden van tuinmeubelen en accessoires, en zorg voor de juiste verzorging van planten en groen.

Wat zijn enkele tips om mijn zithoekje in de tuin kindvriendelijk te maken?

Kies voor kindvriendelijke meubelen en materialen, vermijd scherpe randen, en zorg voor voldoende speelruimte en bescherming tegen de zon.

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *