De Monstera, oftewel de Gatenplant, is bij veel mensen een favorietje. Eigenlijk is dit een ‘normale’ plant met groene bladeren. Tegenwoordig is er ook veel vraag naar een bijzondere versie van de Monstera, namelijk de Monstera Variegata. Het grote verschil is dat de Variegata witte vlekken op het blad heeft. Hieronder lees je alles over deze bijzondere plant.

Wat betekent variegata?

Het Latijnse woord ‘variegata’ kun je vertalen naar het Nederlands als veelzijdig of veel kleuren. De meeste variegata-planten hebben witte vlekken. Meestal komen deze vlekken door een mutatie die een ongelijke verdeling van chlorofyl heeft veroorzaakt. De laatste paar jaren hebben de variegata-planten een enorme opmars gemaakt. Zo heb je niet alleen Monstera’s met witte vlekken op hun bladeren, maar ook de Philodendron, Epipremnum en de pannenkoekplant kent variegata-soorten.

Waarom is deze plant zo zeldzaam?

Allereerst is het enorm zeldzaam dat de natuur een plant aanmaakt met witte vlekken in zijn blad. De kans dat een willekeurige plant gekleurde vlekken in het blad krijgt is 1 op 100.000. Natuurlijk wordt vandaag de dag de Monstera Variegata gekweekt, maar dat maakt het niet minder bijzonder. Zoals net ook al werd benoemd, hebben variegata-planten een gebrek aan chlorofyl. De plant moet hierdoor harder werken om zichzelf te voeden en daarnaast hebben ze minder groene oppervlakten om te fotosynthetiseren. Het is dus ook een enorme uitdaging om de Monstera Variegata goed te onderhouden, maar dat maakt de plant juist gewild.

Waarom is deze plant zo prijzig?

Je betaalt al gauw richting de honderd euro als je een klein plantje van de Monstera Variegata wil bemachtigen. Deze prijs ligt hoog, omdat het ten eerste een zeldzame plant is en ten tweede omdat deze moeilijker zijn om in leven te houden. In het wild hebben ze een kleine kans op overleven en in het transport zullen ze de reis erg zwaar vinden. Daarnaast kost het een boel geld en tijd om deze planten te kweken. Variegata-planten hebben minder groen, waardoor er minder fotosynthese kan worden opgenomen waardoor het langzame groeiers zijn.

Bestaan er meerdere soorten van de Monstera Variegata?

De Monstera Variegata kent drie soorten, namelijk:

  • Monstera Deliciosa Albo Variegata: Dit is de populairste variant. Deze heeft witte vlekken op zijn groene bladeren;
  • Monstera Deliciosa Aura Variegata: Deze heeft in plaats van witte, gele vlekken;
  • Monstera Deliciosa Thai Constellation: Deze plant heeft vlekken in crèmekleur en is minder zeldzaam dan de plant met witte vlekken.
Hoe ontstaat variegata?

Variegata ontstaat door een mutatie van de chromosomen van een plant.

Kan een gewone Monstera, variegata worden?

Nee, de mutatie kan enkel spontaan opduiken.

Hoe kun je een Monstera variegata verzorgen?

Een monstera variegata moet op een plek staan met indirect zonlicht, daarnaast moet hij eens in de week water maar tussen de waterbeurten door moet de potgrond wel helemaal opgedroogd zijn.

1/5 - (1 stemmen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *