Er zijn veel verschillende soorten bloem- en plantenpotten. Allemaal met een verschillende functie. De terracotta potten zijn misschien wel de populairste plantenpotten onder de plantenliefhebbers. Maar wat maken deze potten zo bijzonder en wat zijn de voordelen? Hieronder bespreken wij het allemaal. 

Wat is een terracotta pot?

Terracotta potten zijn een van de populairste plantenpotten allertijden. Dit komt doordat ze voor elke plantensoort gebruikt kunnen worden. De terracotta plantenpotten kun je herkennen aan hun rode kleur. De pot is namelijk gemaakt van gebakken klei. De pot kan je zelf schilderen. Terracotta wordt al een hele lange tijd gebruikt voor bijvoorbeeld dakpannen en natuurlijk potten. Dit komt doordat de pot veel verschillende voordelen heeft. 

Voordelen

Zoals hierboven al genoemd werd heeft een terracotta plantenpot verschillende voordelen. Terracotta potten zijn volledig gemaakt van klei. Het voordeel hiervan is dat de pot kan ademen. Zodra je water hebt gegeven kan dit ook weer verdampen via de zijkant van de pot, daarnaast kan er weer verse lucht binnen in de pot komen. Dit heeft weer verschillende voordelen voor de wortels van de planten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het stimuleren van de groei en dat het te veel gegeven water makkelijk kan verdampen waardoor de kans op wortelrot nihil is. Meestal wordt een terracotta pot geleverd met een schotel. Deze schotel is ook gemaakt van klei, maar hier zit wel een glazuurlaag overheen. Het voordeel hiervan is dat deze geen water zal doorlaten waardoor er geen kringen op bijvoorbeeld een tafel komen. 

Verpotten

Het verpotten van een plantje in een terracotta pot moet natuurlijk wel op de juiste manier gebeuren. Je wil natuurlijk dat jouw plantje optimaal kan groeien. Het verpotten kan erg gemakkelijk gaan. Als eerste is het van belang dat je de terracotta pot volledig onderdompelt in een emmer water. Dit zal ervoor zorgen dat de pot zich volledig volzuigt met water. Hierdoor zal de potgrond wat je in de pot stop direct vochtig zijn. Vervolgens stop je genoeg potgrond in de pot en zet je je plantje hierin. Zorg ervoor dat de schotel onder de pot staat, zodat je geen kringen krijgt. Zodra dit alles gebeurt is, is jouw plant helemaal blij en zal het optimaal kunnen groeien. 

Veelgestelde vragen

Kan een terracotta pot tegen water?

Ja

Kan een terracotta pot buiten?

Ja een terracotta pot kan zowel binnen als buiten.

Beschermt een terracotta pot tegen kou?

Ja, een terracotta pot beschermt de wortels van de plant tegen kou.

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *