Moet je binnenkort een keer gaan snoeien? Het staat vaak wel mooi als je tuin er weer helemaal netjes uitziet. Het leren van snoeien is ook erg belangrijk, want je wilt het wel goed doen. Wat zijn nou echt de basistechnieken van het snoeien? Lees dan snel verder!

1. Wanneer snoeien?

Als je van plan bent om te gaan snoeien is het natuurlijk ook belangrijk dat je weet wanneer je kan gaan snoeien. Het is natuurlijk per plant verschillend wanneer je moet gaan snoeien. Over het algemeen wordt het aangeraden om te gaan snoeien in het voorjaar. Op die manier hebben de planten ook genoeg tijd om te groeien voor het hoogseizoen. 

Als je er toch niet zeker van bent wanneer je moet gaan snoeien dan wordt het zeker aangeraden om een snoeikalender op te zoeken. Wil je hier graag meer over weten? Klik dan hier!

2. Waarom planten snoeien?

Er zijn verschillende redenen waarom je planten moet gaan snoeien. Als je bijvoorbeeld een struik in je tuin hebt of een klimplant dan wordt het vaak aanbevolen om te gaan snoeien, want als je dit niet doet kunnen ze zo groot worden dat ze heel je tuin overnemen. Dit is natuurlijk niet een mooi gezicht. Je zal merken dat de druivenstruik erg groot kan worden, maar ook bamboe kan erg groot worden. Niet alleen in de breedte kunnen planten je tuin overnemen, maar ook in de lengte kunnen ze te groot worden, ook dan is het handig om te gaan snoeien, zodat de vorm mooi blijft.

Snoeien is niet alleen belangrijk om de plant wat ‘kleiner’ te krijgen, maar kan ook goed zijn voor de plant, dit is vooral zo bij fruitbomen. Als je bijvoorbeeld je appelboom goed bijhoudt en ook snoeit als het nodig is zal je merken dat er ook meer vruchten aan gaan groeien. Ook als je een plant snoeit kunnen er weer nieuwe takken aan groeien. 

Ook bij een rozenstruik zal je zien als je de plant helemaal snoeit dat je nog een goede tweede ronde kan krijgen. Dit verrast veel mensen, want vaak denken ze dat er dan niet zoveel meer groeit als de eerste keer, maar je zal merken dat sommige planten wel teruggroeien.

3. Hoe moet je snoeien?

Er zijn verschillende manieren hoe je kan snoeien. Als je vaste planten hebt die ongeveer twintig centimeter boven de grond komen, kan je ze het beste met een snoeischaar snoeien. Als je blad ervan af hebt gehaald dan hoef je dat niet weg te doen, want als dit is verteerd kan dit erg goed zijn voor de grond.

Als je de haag gaat snoeien dan hoef je daarna er niet meer veel aan te doen, want het snoeien van je haag is het grootste gedeelte van alle onderhoud. Vaak wordt het aangeraden om de haag licht te gaan snoeien, dit is namelijk beter voor de haag. Zorg er ook voor dat er veel licht op je haag komt, want ook dit is goed voor de haag. 

Als je boom gaat snoeien moet je er rekening mee houden dat je dubbele koppen weg haalt. Ook is het belangrijk dat je tegen elkaar schurende takken weghaalt, want als je dit niet doet kunnen er wonden ontstaan bij de boom.

4. Gereedschap

Er zijn ook verschillende gereedschappen die je kan gebruiken tijdens het snoeien. Het wordt altijd aangeraden om een goede zaag, een snoeischaar, een ladder, een mes en handschoenen erbij te hebben. Het is wel belangrijk dat het gereedschap dat je gebruikt nog goed is, maar ook schoon en scherp. Als dit namelijk niet zo is dan kan het best zijn dat je niet mooi kan snoeien.

Als je grotere takken gaat verwijderen wordt het aanbevolen om een zaag te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een boogzaag, deze is erg geschikt voor het zagen van grotere takken. Uiteraard heb je ook nog de ‘normale’ snoeischaar, hiermee kan je makkelijker kleinere takken weghalen.

Als je takken moet weghalen die wat hoger zijn kan je altijd nog de telescopische takkenschaar halen. Deze takkenschaar kan namelijk de hoogte in en is dus ideaal voor hoge bomen.

Is het voorjaar een goede periode om te snoeien?

Zeker, vaak wordt het aangeraden om in het voorjaar te beginnen met snoeien van je planten en de haag. Dit verschilt wel per plant.

Wat is een telescopische takkenschaar?

Een takkenschaar die de hoogte in kan en dus ideaal is voor hoge bomen.

Waarom is het handig om een fruitboom te snoeien?

Het is handig om een fruitboom te snoeien, want dan maak je weer plek voor nieuwe vruchten.

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *