Is jouw tuin richting het noorden? Er zijn natuurlijk erg veel planten die het goed kunnen doen bij je tuin op het noorden houdt er wel rekening mee dat niet elke plant het goed doet op het noorden. Wil jij graag weten welke planten het beste doen als je een tuin op het noorden hebt? Lees dan snel verder en kom erachter! 

1. Astilbe 

De astilbe plant wordt ook wel de pluimspirea genoemd. De astilbe plant is een vaste plant die graag op een best vochtige plek staat. Deze plant houdt wel van de zon, maar je kan hem ook in de schaduw zetten: ideaal voor een tuin op het noorden, dus. Houd er wel rekening mee dat als je hem in de zon zet dat je er meer water aan moet geven. Ook is het zo dat ze het minder lang volhouden als je ze lang in de zon zet.

Zoals al eerder is benoemd houdt de astilbe plant van een vochtige grond, maar zorg ervoor dat het niet te vochtig, want te veel water is ook niet goed. Ze houden vooral van een vochtige grond als het een droge zomerperiode is, maar ook als ze onder bomen staan. Zorg er dus voor dat je de astilbe regelmatig water geeft, dit geldt voor zowel als je hem in de grond hebt staan, maar ook als je hem in een pot hebt. Je kan namelijk de astilbe ook in een pot zetten.

2. Alchemilla mollis 

De alchemilla mollis wordt ook wel de vrouwenmantel genoemd. Mensen vinden dit vaak een erg mooie en leuke plant voor in de tuin. De alchemilla mollis is ook nog eens een makkelijke plant te verzorgen en zelfs in de winter blijft de plant goed. Deze plant doet het bijna op elke grond goed. Het wordt wel vaak aangeraden om kleigrond te gebruiken voor de alchemilla mollis, hier wordt de plant namelijk het meest blij van. 

De alchemilla mollis kan je ook in een pot doen, maar ook dan is kleigrond de beste soort grond die je kan gebruiken. Het wordt aangeraden om vooral in het begin regelmatig water te geven. Houd er wel rekening mee dat je dit moet blijven volhouden, maar niet zo vaak als in het begin. 

De alchemilla mollis heeft over het algemeen grote ovale bladeren. Die bladeren hebben een beetje gekartelde randjes, die rondjes zorgen ervoor dat er vaak regen en water op blijft liggen.

3. Aquilegia vulgaris 

De aquilegia vulgaris wordt ook wel de akelei genoemd. Er zijn erg veel verschillende soorten van de aquilegia vulgaris plant, zo heb je bijvoorbeeld allerlei soorten kleuren. Je hebt namelijk blauwe aquilegia vulgaris, maar ook witte of paarse. Zo heb je voor elke tuin wel een passende aquilegia vulgaris. 

Deze planten kunnen maar liefst dertig tot zestig centimeter hoog worden en zijn dus ook flinke planten. De wilde akelei kan zelfs nog hoger worden die kunnen namelijk veertig tot zeventig centimeter hoog worden. 

Je kan de aquilegia vulgaris zowel op een plek zetten waar veel zon is, maar ook op een plek met halfschaduw. Over het algemeen hebben de meeste akelei planten een voorkeur naar een plek met halfschaduw. Zorg er wel voor dat ze op een plekje staan waar de grond goed vochtig is, want dit vinden ze erg fijn. Geef ze dus ook regelmatig water.

4. Rhododendron

Je kan natuurlijk ook een rhododendron gaan planten, kijk vooraf wel goed of de soort die je haalt goed tegen schaduw kan of niet. Het zal namelijk jammer zijn als je een rhododendron haalt die niet goed tegen de schaduw kan. Over het algemeen vinden rhododendron een plekje in de zon, namelijk het fijnst. Je hebt ook nog uitzonderingen, want een paar soorten rhododendron kunnen wel tegen schaduw.

Over het algemeen heeft deze plant het liefste een grond die wat zuur is, daar kunnen ze namelijk beste tegen en vinden ze het fijnste. Je zal merken dat in het voorjaar de rhododendron het beste groeit. Ook hier moet je ervoor zorgen dat de grond vochtig blijft. Let wel goed op, want te veel water is ook niet goed voor de plant. 

Moet de grond vochtig zijn voor een rhododendron?

Ja, het wordt vaak aangeraden om de grond vochtig te houden. 

Hoe hoog kan de ‘gewone’ akelei worden?

De normale akelei kan dertig tot zestig centimeter hoog worden.

Wat voor grond is het beste voor de alchemilla mollis?

Over het algemeen is kleigrond de beste grond voor de alchemilla mollis

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *