Het hele jaar door kun je moestuinieren. Wel moet je natuurlijk rekening houden met de groeitijd en groeiperiode van een bepaalde plant. Je kunt namelijk niet al jouw moestuinplanten en -zaden op hetzelfde moment gaan zaaien. Gelukkig kunnen wij jou hieronder een handje helpen.

Januari

Allereerst moet de winter zacht zijn. In dat geval mogen de fruitstruiken en fruitbomen geplant worden. Ook mag je alvast de bonen, sla, zomerkolen en bladsoorten voorzaaien in een kas. Let er dan wel op dat de kas van binnen verwarmd wordt. 

Februari

Ook voor de maand februari geldt dat de winter zacht moet zijn. Bij te koude temperaturen zal jouw oogst hoogstwaarschijnlijk mislukken. Wel kun je gebruikmaken van de kas of de vensterbank in jouw woonkamer. Je kunt hier namelijk verschillende planten voorzaaien, waaronder de komkommer, spinazie en broccoli. Ook de paprika, ui en tomaat zijn geliefde planten om te zaaien in februari. 

Maart

Een aantal gewassen kunnen direct gezaaid worden, zoals spruitjes, radijsjes, wortels en bonen. Wel is het opletten geblazen dat de grond niet te koud is.

April

April is een populaire maand als het op zaaien aankomt. Je kunt aardbeien, aardappels, bloemkool en slasoorten in de volle grond zaaien. Ook hierbij moet je wel opletten dat de grond niet te koud is. Anders kun je altijd nog gebruikmaken van de kas.

Mei

Er kunnen verschillende planten in de grond worden gezaaid in de maand mei. Zo kun je erwten, wortels, sla, spinazie en bietjes in de volle grond planten. Wel moet de nachtvorst sowieso voorbij zijn.

Juni

In juni mag eigenlijk alles de grond in. Alles wat je dus hebt voorgezaaid of hebt geplant in de kas mag in deze maand de wijde wereld in. Doe dit overigens wel voordat de zomer daadwerkelijk beignt.

Juli

Heb je nog een plekje over in de moestuin? Dan kun je hier radijs, spinazie, wortels en paksoi planten.

Augustus

Je kunt in de maand augustus nog aardbeien, bloemkool, winterprei en paksoi planten. Bovendien kun je ook sla, spinazie en radijsjes in deze maand planten.

September

Dit is het laatste moment waarin je radijs, tuinkers en de slasoorten kunt planten voor het volgende groeiseizoen. Ook kun je rabarber gaan planten. 

Oktober

Oktober is de ideale maand om fruitbomen te planten. Bovendien kun je weer gebruikmaken van de kas. Hier kun je onder andere witte kool en sla planten. 

November

Je kunt nog steeds knoflook en uitjes planten in de tuin wanneer de maand november is aangebroken. Je moet er overigens wel op letten dat de grond nog niet gaat bevriezen.

December

Knollen van de aardpeer mogen vanaf december de volle grond in. Ook kun je de wortels van rabarber in de grond stoppen. Bovendien kun je ook weer gebruikmaken van de kas.

Veelgestelde vragen

Welke groenten mogen vroeg worden gezaaid?

Bonen, sla en andere bladgroenten mogen in de winter geplant worden. Let er wel op dat je dit plant tijdens een zachte winter.

Welke fruitsoorten kan in de zomer planten?

Aardbeien kun je in de maand augustus planten.

Waarom groeien de planten in mijn moestuin niet?

Waarom jouw moestuin het niet goed doet, kan te maken hebben door verschillende oorzaken. Denk bijvoorbeeld aan de wind of de standplaats. Misschien staan de planten niet in de zon, terwijl ze daar wel behoefte aan hebben – of net andersom. Wellicht kan het er ook mee te maken hebben dat de planten te dicht op elkaar staan.

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *